IQ-=5

February 14, 2005

Nu imi mai amintesc cum de aparuse tipu ala cu halat alb drept la usa camerei mele. Tinea in maini o casca metalica: o casca ciudata, ca de coafor sau motociclist, cu fire electrice si leduri aprinse. Avea o privire lucitoare si o voce grava:

Cati bani vrei pentru 5 puncte de IQ?
Eram socat. Ce naiba vrea asta de la mine?

Come on.. 5 puncte din IQ-ul tau. Platesc bani grei. Cash.
Nu inteleg ce vrei, dom’le. Care-i problema ta?

Ma numesc Bacher. William Bacher. Cercetator asistent la institutul de neurofizica. Am construit aceasta casca care poate transfera inteligenta. Nu ma pune sa iti explic cum, e o chestie complicata; un dispozitiv revolutionar ce poate acumula si stoca inteligenta unora si o poate descarca in alte creiere. Cam ca un depozit la banca. In premiera mondiala, iti propun tie prima tranzactie de inteligenta. IQ contra bani.

De ce tocmai pe mine? Ce vrea sa zica chestia asta? Si… cam despre ce sume vorbim?

De ce tocmai Tu? Ai fost tras la sorti pe baza profilului psihologic din dosarele facultatii. Un student meritoriu, cam singuratic, nu reusesti sa gasesti parteneri de discutie pe masura.
Practic, esti unul din cei care au primit de la natura mai mult decat si-ar fi dorit. Nu-i asa ca de mult iti doreai sa fii si tu ca ceilalti? Sa te.. integrezi? Noi iti oferim sansa. Fericirea integrarii, plus o suma maricica drept compensatie. Nu risti nimic, aparatul e setat la maximum 5 unitati de inteligenta. Cu alte cuvinte.. in loc de foarte inteligent vei deveni pur si simplu inteligent.
Ce patesti? Aparatul nostru va fura cateva din traseele cuantice ale fluxurilor electromagnetice corticale. De ce le pierzi? Pai efecte cuantice, principii ale interventiei si incertitudinii Heisenberg.. exista o intreaga teorie.

Bun, bun.. si ce faci dumneata cu .. inteligenta mea?
O.. redistribui. Nu te ingrijora, dispozitivul nu iti fura nici amintirile, nici personalitatea. Doar… ceva din viteza de invatare, poate putin din adancimile analitice, o bucatica de concentrare.. Nimic caruia sa-i simti cu adevarat lipsa. Cam aceeasi senzatie ca dupa o bere jumate – mai putin dezechilibrul si dezinhibitia, desigur…

Mda… hmm… nu stiu.. e cam ciudat.. tin destul de mult la creierul meu…
Gandeste-te putin! Bucatica aia de extrainteligenta s-ar putea sa-ti fie inutila pe viitor, ba chiar daunatoare. Stii bine ca cei prea inteligenti nu se realizeaza decat in mediul academic; in rest, sunt oarecum ostracizati. Ceilalti.. au mai mari sanse si in industrie, finante, middle si higher management, etc. Iar compensatia oferita de noi iti va fi o grozava pista de lansare in cariera viitoare. Cine stie.. poate e chiar unica ta sansa la succes si bunastare. 200 000 $ in mana. Mai avem si alti candidati, deci hotaraste-te repede.

Mda.. poate.. nu stiu… ma mai gandesc..
Vreau un raspuns pe loc. Experimentul e contracronometru. Probleme cu finantarea si certificarea..
Pai.. ce sa zic.. cred ca ar fi o idee interesanta.. Hai sa incerc…

Experimentul a fost.. insipid. Nu am simtit nimic de la casca aia. Pe bune. Chiar m-am tot intrebat daca a fost vreo farsa cu camera ascunsa sau nu.

Macar banii au fost buni. Mi-am luat cu ei un Ferrari nou. Rosu. Gagicile vin acum garla dupa mine. Cred ca de la masina o fi… In mod clar, cota de popularitate prin campus mi-a crescut sensibil. Am fost chiar cooptat intr-o fratie; desigur ca nu mai am chiar atata timp sa invat si rezultatele scolare au inceput sa scada putin.. dar ce e drept, ma distrez mai bine ca oricand in viata.

Mai ca as fi uitat povestea asta, as fi categorisit-o drept una din fazele alea de la “Surprize surprize”, daca nu as fi deschis azi ziarul financiar. Se pare ca tipu ala, William Bacher, e noul Bill Gates; un extraordinar geniu al finantelor si investitiilor. I-au facut si teste: un IQ mai mare ca al lui Einstein…
Bravo lui; baiat destept sa se lase de cercetarea in neurostiinte, cu un IQ ca al lui… Ehe, daca m-ar duce si pe mine capul cum il duce pe asta…