Press "Enter" to skip to content

5 motive pentru care Seattle e un oras misto de trait

In toamna lui 2017, cand am fost contactat de recrutoarea de la Facebook, printre primele intrebari puse era si unde, dintre orasele cu birouri Facebook si headcount pentru mobile software engineers, as fi dispus sa ma relochez. Lista includea Menlo Park (sediul central din Silicon Valley), New York, Seattle, Londra si alte cateva. Mi-a luat cateva zile sa analizez posibilitatile, si iata mai jos 5 motive pentru care cred in continuare ca Seattle a fost cea mai buna alegere pentru noi.

1. Geografia si natura

Seattle e in coltul de nord-vest al SUA, fix sub granita cu Canada. Ca latitudine asta il plaseaza un pic mai la sud decat Parisul, cam la fel ca si Suceava, Baia Mare sau Satu Mare – asta nu conteaza decat ca sa intelegeti ca nu e foarte nordic, chiar daca pe harta asa ar parea. E pe Coasta de Vest, acelasi fus orar cu Silicon Valley, ceea ce cred ca a contat mult la faptul ca multe firme mari din IT si-au deschis birouri in zona.

Natura este principalul atu: orasul este pe marginea unui urias golf cu legatura cu marea, inconjurat de munti (la vest impresionantul Olympic Peninsula – locatie pentru filmele Twilight, la est muntii Cascade – locatie pentru Twin Peaks, catre sud un vulcan foarte mare, Mount Rainier), totul intr-o zona presarata de lacuri, paduri, parcuri nationale. Ceea ce inseamna si ca:

  • Aerul e foarte curat, aer de padure de munte – cand in iarna la Bucuresti senzorii aratau scoruri de poluare (particule in aer) de 120 AQI, pentru Seattle aratau scorul 2.
  • Multi localnici fac sport: jogging, plimbari cu bicicletele, excursii pe trasee(hiking), rock climbing, sporturi acvatice (paddle boards, kayak, sailing), iar iarna schi – in jumatate de ora esti pe cea mai apropiata partie (iar cea mai faina din jur, Crystal Mountain la vreo jumate pe autostrada).
  • Fiind inconjurat de munti dar cu multe ape, Seattle e mai ploios decat media, dar nu exagerat. Prin noiembrie imi amintesc de fost vreo 2 saptamani cu ploi zilnice, iar iarna a mai plouat marunt in loc de ninsoare. In general ploaie marunta care nu te uda cu adevarat, am scris pe blog faza cu paznicul ce mi-a zis ca burnita este “liquid sunshine”. Cum iesi din oras si te apropii de munte se face zapada, anul trecut am schiat foarte bine la inceputul lui aprilie si am fi facut-o si anul asta daca nu era pandemia.
  • Multa vegetatie, fauna diversa, mai ales pasari de tot felul; in mare am vazut de vreo 2 ori foci sau lei de mare, de pe terasa de la birou am zarit si un cuplu de vulturi mari cu capul alb, nu stiu daca acvile, ce prindeau peste din lac.

2. Chiriile

Chiriile si preturile caselor sunt mari, dar tot raman cu mult mai ieftine decat in Silicon Valley sau New York. Sunt multe cladiri de apartamente noi, deci oferta exista pe masura cererii (voi povesti mai multe cu date si numere intr-un post viitor). O comparatie pe Zillow arata ca pentru un apartament cu 3 camere(2 bedrooms, 1 bathroom), in Menlo Park ai plati in jur de 5000$, in Brooklyn tot pe acolo, in timp ce in Seattle este $3000.

3. Taxe si preturi

Un alt avantaj fata de New York si de California este ca Washington state nu are taxe de stat, ci doar federale. Cifrele exacte le gasiti online, dar fata de cei din California care ajung sa plateasca aproape 50% din salariu pe taxe, aici cica ramai in buzunar cu macar 20% mai mult. Eu inca astept tax refund de la IRS, dar suna bine.

Pentru cumparaturi si servicii, taxele locale(ca TVA-ul, doar ca se adauga mereu la sfarsitul cumparaturii) sunt relativ medii – 10%, dar variaza in functie de codul postal de rezidenta sau de categoria produsului (mai putin la mancare, mai mult la bauturi spirtoase). In general, preturile sunt ceva mai mici decat in New York, California sau Londra, mai ales in ce priveste iesirile in oras (restaurante, terase, cinema) sau servicii.

4. Multe companii mari, paradis pentru IT-isti

Ziceam ca multe firme IT au birouri pe aici, sute de mii de oameni care lucreaza in tech.

Sigur ca cei mai mari sunt Microsoft (sediul central in Redmond, la cateva zeci de kilometri distanta) si Amazon (nenumarate cladiri de birouri din centru si imprejurimi sunt ale lor), dar si birouri ale Facebook, Adobe, Google, Twitter, Snapchat, Stripe si cam orice firma mare de IT de care ai auzit.

Ca si in Silicon Valley, inginerii tind sa schimbe jobul de la un angajator la altul destul de des, in medie la fiecare 4 ani, dupa ce se pot incasa toate pachetele de actiuni. Foarte foarte multi dintre colegii mei de la Facebook Seattle au fost inainte la Amazon sau Microsoft, este unul din cele mai directe feluri de a creste profesional. Banuiesc ca se va schimba si asta dupa pandemie, vom vedea in ce masura.

5. Cosmopolit, deschis, multicultural

Nu stiam asta cand am zis ca venim aici, dar am descoperit-o pe parcurs: nu stiu de ce, poate pentru ca e mai la granita, poate pentru ca e un important port la Pacific, poate datorita zecilor de mii de IT-isti expatriati aici, poate ca pentru ca toata Coasta de Vest e asa, cumva s-a nimerit ca zona asta sa fie foarte cosmopolita, educata, deschisa catre imigranti si catre tot felul de libertati neauzite in tara noastra de bastina.

Toate comunicatele si formularele de la inspectoratul scolar sunt multilingve; la scoala copiii straini au cursuri gratuite de limba engleza; nu am auzit de vreun caz de rasism. Invatatoarele Evei erau de origine ukrainiana, respectiv italiana, profesoara de limba engleza e japoneza, cartierul chinezesc de aici e foarte mare si populat, Bruce Lee si Brandon Lee au mormintele in Seattle, etc.

Pe strazi vad des cupluri de acelasi sex, pride parade a fost mare sarbatoare in oras cu steaguri curcubeu la toate colturile, insasi primarita Seattle-ului e casatorita, cu o alta femeie.

Si ca ultim exemplu de libertate extrema, Washington a fost primul stat american care a legalizat consumul recreational de cannabis in 2012, dupa ce il legalizasera pe cel medicinal inca din 1998. Ba chiar pe timpul pandemiei pot-shop-urile (magazinele specializate) au fost declarate afaceri esentiale si au avut voie sa fie deschise, sa-i ajute astfel pe cetateni sa treaca mai usor de stresul izolarii in casa (se pare ca a functionat, oamenii par destul de relaxati).

Ma opresc aici. Intr-o postare viitoare, o lista de chestii care nu imi plac la Seattle.

Be First to Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.