Press "Enter" to skip to content

Febra populismului

Despre social media & fake news

  • Cand a aparut, internetul a fost celebrat drept o democratizare a informatiei ce avea sa elimine barierele din fata cunoasterii: acces instantaneu si gratuit la orice informatie. Mai mult, oricine a putut capata o voce: nu mai aveai nevoie de un canal TV, post de radio sau de o tipografie pentru a-ti difuza ideile catre ceilalti. Ci doar de un site/blog. Iar retelele sociale au eliminat si aceasta ultima bariera. Tot ce iti trebuie este un cont.
  • In consecinta, omenirea a ajuns sa fie bombardata acum de mai multe “informatii” decat oricand in istoria sa: toti am devenit peste noapte purtatori de opinie; inteligenti sau nu, informati sau nu, suntem vectori de opinie pentru micro-bulele noastre; cuvintele noastre ii pot influenta pe cei din graful nostru social mai mult decat cele ale profesorilor universitari sau ale cercetatorilor din domeniu. Mintile noastre sunt coplesite asadar, bombardate, de informatie – adevarata sau falsa, utila sau nu. Ideile oricui, bune sau nu, pot acum ajunge catre toti ceilalti. Nu mai conteaza autoritatea ci doar popularitatea.
  • Cand stai cu capul un pic in vant, e ok si chiar placut; cand iti sufla curentul sau viforul incontinuu in urechi, mai mult ca sigur te poti alege cu o otita, sinuzita, rinita sau amigdalita; cu muci, febra si alte complicatii. Si in functie de ce alte molime circula prin atmosfera in perioada aceea, si cat de slabit iti este organismul, poate te mai alegi si cu o gripa. Cam asta a patit si omenirea in ultimul deceniu si mai ales in ultimii ani: cu mintea inflamata de exces de informatie zilnica, atacata de virusul minciunilor, dezinformarii, a petardelor si artificiilor de imagine, a prins o febra – a populismului, polarizarii, manipularii. Fox News, A3, RTV, EVZ si restul nu au fost cauzele, ci doar vectorii de infectie, iar Facebook si Google, mediile prin care s-a transmis virusul.
  • Din pacate, ca in orice boala virala, anticorpii ni se pot crea doar singuri, si doar in timp. Dar pana cand ne vom dezvolta destui anticorpi, pana cand reinvatam sa fim selectivi, sa avem discernamant si sa gandim bine, pana cand ne vom vindeca, nu pot decat sa sper ca febra asta nu ne va rapune.

Be First to Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.