Press "Enter" to skip to content

Despre conservatorism

E natural ca o generatiie matura/in varsta sa accepte mai greu schimbarile decat cele tinere. Cred ca asa suntem facuti, biologic, sa fim foarte flexibili la nastere si apoi, pe masura ce crestem si intelegem cum stau lucrurile in lume, sa raportam experientele zilnice la cunostintele noastre existente.

Dar in mileniul 3 au avut insa loc atatea schimbari(google, facebook, smartphones, tinder, uber, 9/11, fake news, isis, globalizare, china, casatorii de acelasi sex, putin, trump, imigranti) cu atata repeziciune incat reticenta generatiilor adulte fata de schimbari s-a transformat(uneori, e drept, ajutata de propaganda politica) intr-o adevarata frica de schimbare, de progres, de globalizare si chiar de libertate. Si iata ca de aici vedem cum iau amploare miscarile iliberale : conservatoare, populiste, nationaliste, rasiste si extremiste.

Ca idee si principiu, conservatorismul este necesar pentru a echilibra progresismul; un yincumpatat in fata unui yang exuberant; intelepciunea din batrani contra unui progres inocent si adesea inconstient. Omenirea insasi are nevoie de perioade si chiar epoci de repaos, de liniste, in care sa-si consolideze si internalizeze descoperirile de pana atunci; perioade ce urmeaza celor de avant tehnologic, stiintific si ideologic si in care accentul sa se mute pe rezolvarea problemelor mari si importante cauzate, uneori, chiar de progresul recent, in loc de a alerga mereu dupa schimbarea de dragul schimbarii.

Problema este ca daca e scapat de sub control, tendinta naturala de conservatorism se poate transforma in frica, apoi in paranoia, si dupa cum am constatat-o in istoria nu foarte indepartata, in extremism si fanatism. Riscam atunci sa decadem intr-un nou ev mediu, pierzand cultura, libertatile si beneficiile castigate cu greu pana in prezent.

Solutia pentru a evita un asemenea deznodamant este de a scadea cantitatea de frica din fata progresului – ajutand oamenii, prin educatie si economie, sa fie mai putin speriati de schimbarile moderne.

Be First to Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.