Press "Enter" to skip to content

Generatii

O idee citita intr-o carte pentru programatori m-a pus pe ganduri in ultimele zile.

Gandindu-se la diferentele dintre generatia flower power ce era in floarea varstei in anii 60-70 (generatia Baby Boomers), cea iubitoare de stabilitate si siguranta a parintilor lor trecuti prin razboi(Silent Generation) sau cea antreprenoriala a copiilor lor (Generatia X), niste cercetatori (Neil Howe si William Strauss) au analizat istoria Europei si Americii de la Renastere incoace (articol in Harvard Business Review si carte).

Cei 2 au descoperit niste tipare interesante: ca, de-a lungul istoriei, acest spirit(comportament pe scara larga) al generatiilor rezulta din reactia subconstienta la spiritul generatiilor precedente. Si mai ales, ca povestea asta este oarecum ciclica, existand in istorie patru (PATRU) arhetipuri de generatii, pe care le-au numit concis astfel, in functie de caracteristicile acestora, de idealurile pe care le pun in prim plan.

Profet : viziune, valori
Nomad: libertate, supravietuire, onoare
Erou: comunitate, afluenta
Artist: pluralism, experienta, proces

Cineva nascut intr-o anume perioada va fi influentat de cultura si modul de a gandi al celor de varste apropiate, dar si al apropiatilor din alte generatii; subconstient va dori sa se distinga de parinti, cu prioritati diametral opuse. La scara larga, vorbind de zeci de milioane, punctele comune ies in evidenta si incep sa fie previzibile statistic.

Bunicii nostri au fost “silent generation”- generatia “artist”, iubitori de stabilitate si proces; dupa un razboi destabilizator, libertatea nu era o prioritate, siguranta era. PCR-ul si intreaga cortina de fier au fost concepute pentru ei – un partid care le promitea un loc de munca pentru toti, eliminarea agitatorilor si suficiente resurse cat sa aiba un trai linistit.

Ca reactie la ei, diametral opusi, copiii lor au pus valorile pe prim plan; Primavara de la Praga, Cenaclul Flacara si dorinta de egalitate si dreptate. Iar cand au atins masa critica(ca numar, determinare si influenta in societate), au daramat zidul Berlinului si au facut Revolutia Romana in numele valorilor: “jos dictatorul”. Sunt acei bunici convinsi de Antena 3 ca multinationalele si statul paralel vor sa ne fure tara, dar si acei bunici pe care ii vedem in Piata Victoriei strigand “DNA – sa vina sa va ia” cu aceeasi energie pe care o aveau acum 30 de ani in Piata Universitatii.

Conform cu aceeasi schema, noi, decreteii, generatia X nascuti intre 1960 si 1981, am fi Nomazi; ceva mai antreprenori, punand libertatea individuala si supravietuirea in topul prioritatilor. Cei 3-5 milioane de romani din diaspora apartin fara indoiala acestei categorii, oameni care au preferat drumurile strainatatii in numele supravietuirii si libertatii. Pana prin 2004, PNL-ul a fost cu predilectie partidul politic pentru aceasta generatie, cu promisiunile sale pro-antreprenoriat. Simtul civic si implicarea in comunitate nu sunt primordiale pentru X, ei preferand libertatea si supravietuirea ca individ in locul luptei pentru o cauza mai mare. Speculez eu, regasindu-ma un pic, sunt acei freelanceri sau mici antreprenori care ar dona bucurosi bani si resurse unui ONG sau unui partid nou care sa-i reprezinte, dar nu ar iesi in strada pentru o cauza decat ca ultima solutie. Update: Howe si Strauss remarca ca individualismul generatiei X ii face sa aiba prezenta cea mai scazuta la vot, ei putand fi totusi mobilizati de niste lideri foarte carismatici (Obama).

Urmeaza apoi milenialii, nascuti intre 1981 si 2005, cu predilectie eroi, cei pentru care civismul este extrem de important. Progresismul, implicarea in comunitate, munca in echipa, ONG-uri, optimism. Sunt si cei care fac Teach for Romania si Rezist, comunitati pe Facebook si actiuni comunitare. Din pacate tot dintre ei sunt si acei multi care nu ies la vot pentru ca prefera sa mearga la mare cu prietenii, convinsi ca lucrurile se vor rezolva de la sine, cei pe care stresul parintilor in legatura cu mersul economiei si politicii nationale ii alieneaza; nu isi amintesc perioade de criza, asa ca sunt convinsi ca lucrurile vor merge oricum bine ; se simt protejati de jobul in corporatie si cercul de prieteni cu care ies in oras. Update: Howe si Strauss afirma totusi ca milenialii, mai ales folosind comunitatile online, se pot mobiliza extrem de bine in politica si pot veni la vot sa sustina candidati maturi care vin cu mesaje pozitive liberale, de protejare a comunitatii si intarire a clasei de mijloc dar si patriotism si respect al regulilor, iar succesele lui Macron si Trudeau par sa confirme teoria.

Ar mai fi de scris dar m-am intins deja prea mult. Voiam sa mai zic ca PSD-ul actual este unul de Nomazi, antreprenori si ei, un partid de afaceristi individualisti; oameni neinteresati de stabilitatea investitiilor in infrastructura, nici de valori fundamentale (justitie, UE); oameni interesati in schimb de grosimea teancului de actiuni la purtator(ce simbol mai bun pentru libertate si supravietuire?) si de insule paradisiace cu palmieri, unde sa poata fugi si supravietui in caz ca s-ar nasoli treaba. Soldatii lor sunt si ei nomazi, tot antreprenori individualisti, primari transformati in intermediari de contracte sau manageri de srl-uri “ale primariei”. Si mai voiam sa zic ca se apropie repede vremea cand milenialii vor deveni majoritari iar eroismul lor va incepe sa conteze. Intrebarea e cum ii putem ajuta sa o faca mai puternic.

Be First to Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.