Press "Enter" to skip to content

Halloween si alte traditii

Incepusem sa ii comentez unui prieten pe cartea lui Mark(I know, the joke is getting old), dar mi-am zis ca poate e de interes un pic mai general, asa ca bag aici urmatoarele franturi de ganduri:

Ascult (sau, dupa ocazie, citesc) de la o vreme, cartea Sapiens. Pe care o recomand calduros, si probabil o voi mai pomeni in urmatoarea jumatate de an, cand s-or mai ivi ocazii. Si autorul, la un moment dat, zice o chestie interesanta si foarte valida: cultura oricarei parti din lumea asta este derivata din cea a imperiilor care le-au cucerit sau influentat in trecut. Un indian extremist nationalist care si-ar dori sa distruga elementele ne-autentic indiene, dupa ce ar demola zgarie-norii de influenta americana, ar trebui sa continue cu gara din Mumbai construita pe vremea imperiului britanic. Si apoi, daca nu ar vrea sa fie acuzat de ipocrizie, ar trebui sa denunte si celelalte imperii care au cucerit India in trecut, si va fi nevoit sa distruga si Taj Mahalul construit de conducatorii imperiului mogul cu cateva secole inainte; si asa mai departe.

La noi, sarmalele sunt de origine balcanica, dar si acelea sunt de origine turceasca, la randul lor preluate de la arabi, samd.

Intr-o lume in care timpul trece prea repede si haotic, sarbatorile astea periodice – de orice fel – servesc la a da sens trecerii acestuia. Cand oamenii aveau ca si principal calendar cel bisericesc, sarbatorile religioase reprezentau o ancora in timp. Postul Pastelui, sf Andrei, sf Ignat, Craciunul, sf Stefan, sf Ion, sf Maria, etc; da, o minoritate poate isi petrecea zilele respective meditand la invataturile religioase; pentru restul, majoritatea oamenilor de rand, aceste sarbatori “traditionale” aveau totusi mai mult rol calendaristic – de a crea structura in an, de a marca trecerea timpului .

Din prisma asta, a ancorarii in timp, avem nevoie ca de apa de sarbatori si traditii. De orice fel: fie personale, de familie, nationale sau mondiale. Fie ca implineste copilul 4 ani, ca sarbatoresti 8 ani de la casnicie sau de la logodna, ca ai mai facut 1 an de vechime la munca (motiv de a mai cere o marire), sau ca firma a mai implinit un an de la infiintare (motiv de a mai creste un pic cultura de companie si a reaminti angajatilor valorile fondatoare).

Timpurile si traditiile sunt mereu in schimbare si asta nu e anormal, ci extrem de firesc; a accepta influente culturale si sarbatori de afara nu ne face fraieri, ci doar oameni in cultura Homo Sapiens. Nici americanii nu l-au avut pe Santa Claus la inceput, si nici Halloween-ul lor nu a inceput cu costume de Donald Trump si ciocolata impartita copiilor din cartier. A insista ca “noi romanii suntem ortodocsi din strabuni si nationalisti, dacii nu aveau Halloween si nici Valentine’s Day, Craciunul trebuie sa fie cu covrigi, caltabosi si nuci, nu cu Home Alone si Gingle Bells” este la fel de ridicol si nerealist ca si tentativa extremistului indian din exemplul de mai sus de a scapa de monumentele ridicate de cuceritorii Indiei.

Mai toate mancarurile noastre traditionale sunt de fapt luate de la altii si chiar recente: mititeii, marea noastra specialitate de tara, au aparut in forma lor acum mai putin de 100 de ani; nici ardeii umpluti, tocana de cartofi sau mamaliga cu rosii si branza nu erau pe masa lui Burebista – rosiile, porumbul, cartofii sau ardeii au fost importate si ele din America si au devenit mancaruri traditionale doar pentru ca ne-au placut si le-am mancat suficient.

Asadar, nu mancand dovleci copti de Halloween sau punandu-ne masti si costume ne pierdem cultura. Cel mult o schimbam, o modernizam si cosmetizam, inlocuind comunista sarbatoare de ziua recoltei, combinand-o cu traditionalele superstitii si povesti cu vampiri, moroi si strigori, combinate cu un pic de cultura pop moderna de Frankenstein, Harry Potter samd.

Be First to Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.