Press "Enter" to skip to content

Bach si cu mine

Frunzarind acum cateva zile cartea aia cu fețe, am dat si de un link la un articol mai vechi din Vice, un fel de interviu cu Artanu, cunoscut celor din generatia mea drept tipu de la Timpuri Noi, autor al nepieritoarelor slagare “Țara te vrea prost” si “Violeta duce galeata la gunoi”

Ho, nu sariti, glumeam si eu, ca asa glumesc eu, mai prost. Stiu ca alea sunt de la Sarmalele Reci. Timpuri Noi ne-au dat in schimb Emigrant USA, Luca, Stere, Tanța, Nămol, si multe hituri pe care eu unul le-am ascultat pana la refuz prin a 7-a/a 8-a

Scria autorul interviului cu Artanu, printre altele, si cateva observatii ale muzicianului referitoare la muzica moderna si apoi cateva laude la adresa lui Bach, pe care il considera deosebit ca maiestrie de cam orice alt muzician de dinainte sau de dupa. Si asta mi-a amintit cateva chestii pe care le uitasem despre mine si Bach.

1. Ca in 2000, la probabil primul festival de la Sighisoara(in fine, sigur primul pentru mine), am intrat la un moment dat intr-o biserica catolica unde se dadea un concert de orga pe muzica de Bach.

Am dormit neintors, noroc ca m-au trezit la sfarsit.

2. Ca a avut Bach un single care imi da niste fiori extraordinari de fiecare data cand il ascult(ceea ce se intampla maxim odata la 4 ani, cand mai prind vreo reclama la TV care sa mi-l aminteasca).

E o melodie care, mie personal, mi se pare cea mai misto care s-a compus vreodata. Ce e drept nu as asculta-o prea des, mi s-ar parea cumva ca astfel as trivializa-o si devaloriza-o. Sigur o stiti, e aia la vioara gen “taaa tananananananaaaa na na; taaa tanananananana naaa tanananananana naaa tananana tanananana…

In fine, cam atat voiam sa zic; ca are Bach cateva cantece super, si de cand mi-am amintit ca imi plac, le ascult in casti pe cand imi fac naveta pe trotineta . Si e atat de incredibila senzatia de plutire relaxata printre masini parcate si pietoni, pe muzica clasica de violoncel sau vioara, incat te crezi intr-un final fericit de film de oscar.

Desigur, doar pana te opresti la semafor; sau pana dai intr-un rahat.

Dar in fine, asta e viata. Totusi un pic de muzica faina pe fundal nu are cum sa strice.

2 Comments

  1. Anda Badea Anda Badea September 22, 2017

    Tocata si fuga? Aia e la orga. :-/

  2. Alex Brie Alex Brie September 22, 2017

    Promit sa ma uit data viitoare cand o aud, dar nu promit sa si retin 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.