Biroul meu de lucrat in picioare, reglabil electric pe inaltime

De cand mi-am cumparat primul calculator, numarul de ore petrecute la birou in fata acestuia a crescut dramatic. Si chiar daca in ultimii ani, incetand sa lucrez ‘for the man‘ ci doar pentru mine, am devenit mai lenes si am scazut numarul de ore de lucru zilnice, oricum petrec peste 12 ore in fata calculatorului. Cica nu e bine. Studii recente si mai putin recente sunt unanim de parere ca statul excesiv pe scaun duce la probleme grave, de la ingrasare(cel putin a posteriorului) la hemoroizi, afectiuni ale coloanei, zonei lombare, etc. Daca in generatiile trecute doar unii functionari sau soferi profesionisti apucau sa stea mai mult de 3-4 ore pe zi pe scaun, in prezent mai toti avem de facut chestii la calculator; iar cand nu stam la calculator stam pe canapea cu ochii la TV sau la volan in drum spre servici.

Acum 2-3 ani efectele incepusera sa se faca simtite si la mine: dureri grave in zona lombara cand mergeam la cumparaturi sau la plimbarile lente(ele nu apareau la mersul mai alert, banuiesc ca acolo ceva muschi preluau din sarcina). Am remediat putin situatia investind intr-un scaun Markus de la Ikea pentru statul la birou, iar pentru plimbari intr-o pereche de incaltari MTB (au costat enorm la vremea lor; in prezent gasiti imitatori la preturi sub 50%). Dupa o perioada, durerile lombare au scazut ca intensitate si frecventa.

Problema fundamentala insa ramanea. Prea mult timp petrecut stand jos. Se pare ca “

sitting kills” (vezi si aici sau pe new york times). Auzind asadar despre beneficiile lucratului in picioare, de pilda de aici sau de pe lifehacker, am inceput sa experimentez cu lucratul in picioare, incercand sa inalt laptopul la 110-120cm inaltime.

X2_3159850

Desi ideea e functionala, simpla inaltare a laptopului folosind cutii goale nu prea merge. Pentru ca la un moment dat oboseam si doream sa ma asez, iar scaunul nu era destul de inalt. Asa ca trebuia sa debransez tastatura si sa iau laptopul in brate. Fara sa-mi dau seama, urmau 3-4 ore de stat cu el in pozitii ciudate si mutat de pe scaun pe canapea, ceea ce era, evident, mai rau chiar decat problema initiala. Mai mult, chiar daca as fi facut un efort de vointa sa lucrez doar in picioare, ar fi urmat de-a lungul timpului si problemele asociate acestuia – varice si alte afectiuni ale picioarelor.

Solutia, dupa cum tot citisem si pe net, o reprezinta birourile electrice de lucru in picioare reglabile pe inaltime(in engleza “adjustable height electric standing desk“). Cand obosesti si vrei sa stai pe scaun, apesi pe un buton si incepe sa coboare. Cand vrei sa stai in picioare, o simpla apasare de buton rezolva problema.

Au urmat multe zile de cautari desfasurate de-a lungul a mai multor luni. Se pare ca Ikea vindeau acum multi ani asa ceva, dar au incetat sa o faca. In SUA cel mai cunoscut producator de birouri electrice reglabile, GeekDesk, are un succes enorm. Dar preturile lor incep de la $750, iar transportul in SUA sau Canada ajunge sa coste cam tot atat. Nici nu vreau sa imi inchipui cat ar fi costat sa livreze asa ceva in Romania. Asa ca am inceput sa-mi restrang aria cercetarilor in plan local. Am gasit o firma care vinde picioarele electrice, cu circa 400 euro bucata. La doua picioare, cu costul blatului si al manoperei, rezultatul ajungea pe la 900 euro. Am hotarat sa mai caut, si intr-un final i-am gasit pe baietii astia. Au urmat multe saptamani de astepare, cat timp ei se straduiau sa obtina preturi cat mai bune de la producatorul din tarile nordice si reusind sa devina unicii importatori oficiali ai picioarelor reglabile respective. Iar intr-un final, de vreo doua saptamani, iata ca l-am si obtinut, la un pret imbatabil.

Ce ar mai fi de zis? Ca montarea a fost usoara. Ca biroul e robust, croit pe dimensiunile pe care le-am comandat (am vrut latime de 105 cm si adancime de 65 cu blat culoarea mesteacan albicios, iar oamenii s-au conformat, desi m-au sfatuit ca blatul e cam mic – si acum le dau dreptate). Ca motorasul isi vede de treaba ok, desi uneori rotile dintate mai fac un pacanit la coboararea inaltimii. Ca acum am loc sa-mi pun pe birou si tastatura, si laptopul si monitorul extern. Si, evident, ca dupa o ora de stat in picioare obosesc si il cobor, stau pe scaun pana imi amintesc din nou de lucratul in picioare, il inalt la loc si repet experimentul. Si ca postul asta l-am scris in picioare. <div class='p_embed p_image_embed'> Img_3574 </div>

PS. firele din stanga nu au de a face cu biroul ci atarna din monitorul/tv