In cautarea fericirii – Prolog

Cica fericirea ar fi de fapt formata din multe si dese bucurii mici, pe care ulterior, retrospectiv, le comasam intr-o simpla amintire calduta despre “vremuri fericite” ; cred ca pe la Coelho am citit chestia asta, demult, prin liceu (da, nu mi-e rusine sa recunosc, sunt unul dintre cei care citeau Coelho in liceu). Pe aceeasi idee, cica oamenii care castiga la loto in fiecare an cate 100000 dolari sunt mult mai fericiti decat cei care castiga o singura data 1 milion si apoi nimic; ma rog, ceva de genul asta spune, in treacat, Taleb in Lebada Neagra; eu nu am de unde sa stiu, ca nu am castigat la loto nimic; desi, ce-i drept, viata a fost foarte darnica cu mine.

In alta ordine de idei, dar tot referitor la fericire, mi-a placut mult ce a zis nenea asta(pe care l-am mai citat si cu alte ocazii): “once you have the basics, happiness comes primarily from healthy social connections and a sense of purpose”. In traducere libera, ca daca ai tot ce iti trebuie, ca sa fii fericit iti mai trebuie o viata sociala sanatoasa si un scop in viata. Probabil doar atat nu e suficient, dar sigur este necesar.

Si daca tot sunt pus pe citat chestii dupa ureche sa nu-l uit nici pe Tim Ferriss care scria candva ca modelul clasic cu “40 de ani de lucru din greu dupa care la pensie esti liber sa faci ce vrei; de pilda, sa vezi lumea” este fundamental eronat pentru ca, evident, la varsta pensionarii numai sanatos, plin de viata si cu chef de vazut lumea nu mai esti – ca ti-ai irosit tineretea trudind din greu pentru a strange bani pe care nu-i veni putea folosi cum meriti. Dar lucrurile incep sa se schimbe, din ce in ce mai multi oameni alegand “mini-retirements”, un fel de concedii dar mai mari, destul de mari incat chiar sa te poti bucura de ele simtind cu adevarat libertatea de a face lucruri la care altii doar viseaza. Chestia asta nu prea are legatura cu fericirea ci (legandu-ne de primul paragraf) cu bucuriile pe care ti le faci cautand fericirea.