Perceptii si overlayere

Jurnalul Fericirii l-am citit acum 7 sau 8 ani, asa ca nu am retinut mare lucru din el. Cu exceptia unei idei care, periodic, mai iese din cutie si-mi da tarcoale.

Zice Steinhardt pe undeva ca Iadul si Raiul sunt aici si acum, un fel de overlayere peste viata cotidiana(interpretarea IT-ista imi apartine, el folosea alte metafore/comparatii/epitete). Zice ca atunci cand esti fericit/impacat, tot ce se intampla in jurul tau este filtrat de viziunea ta -> vei vedea in principal chestiile bune, cele rele nu te vor mai deranja, etc. Continuand paralela cu Photoshopul, e ca si cum peste realitate ai pune un adjustment layer care ar satura si incalzi culorile, ar ascunde defectele, etc. Viata e roz si roz este lumea toata, vorba lui Jojo. Pana si inchisoarea comunista devine o cafenea, loc de sueta cu intelectuali de soi, terciul inchisorii are gust divin si, de ce nu, munca silnica este un binevenit exercitiu fizic.

La doar un click distanta, Infernul este un alt adjustment layer. Daca l-ai activat din greseala, noaptea nu mai este instelata ci mohorata si sinistra, iarba nu mai e verde si plina de viata ci prafuita si plina de gunoaie sau insecte scarboase. Mancarea ti se opreste in gat, muzica din jur iti sparge timpanele, prietenii iti par invidiosi si carcotasi, migrenele si durerile te chinuie neincetat, calci in gropi si in noroaie, soferii din trafic te injura si claxoneaza strident, simti cum poluarea te sufoca, frigul sau arsita extrema cum iti chinuiesc trupul. Uiti toate lucrurile bune de ieri, iar ghinioanele de azi devin cataclisme iremediabile.

Nu stiu, este posibil ca Iadul si Raiul sa fie si eterne, asteptandu-ne dupa ce om da coltul. Dar pana atunci se antreneaza chiar aici, in jurul nostru. O zi paradisiaca devine una infernala daca dai click-ul gresit(si ai activat overlayer-ul cel gri). Mai greu este sa treci de la ziua proasta la cea minunata.

Pana la urma, zice pasajul acela din cartea mentionata, fericirea sau nefericirea tin doar de perceptia noastra. Putem alege ce vrem sa vedem si cum vrem sa ne simtim. Aici arbitrul nostru este mai liber ca oricand.