Statiunea utopica

Broken wings

Dupa revenirea din orice cat de scurta expeditie la mare, visez la un litoral alternativ in care statiunile sa fie exclusiviste, cu reguli clare afisate la intrare, reguli ce ar fi respectate cu sfintenie de catre toti turistii.

Sa ai, de pilda, statiunea tineretului iubitor de muzica de dans (Costinesti?), loc in care vor veni toti pasionatii de boxe date la maxim; bucata de plaja, terasele si discotecile iubitorilor de House si Techno, cea a rockerilor indraciti, a hiphoperilor cu atitudine sau a celor pasionati de hituri pop-dance de sezon(ca de pilda sectiunea de plaja iubitoare de Andre sau Candy).

Ar urma statiunea celor cu bani, jipane sau bemveuri, blonde platinate si afaceristi burtosi cu ochelari Dolce&Gabbana si chelie. Pe plaja s-ar gasi doar umbrelute si sezlonguri, intre care ar sta parcate ATV-uri. In apa nu intra nimeni sa inoate, ci ca sa-si etaleze talentele de pilot de skijet. Cei care nu au bani, ceas de aur si masina de macar 80k nu au ce cauta aici. O cafea sa coste 50 de ron, o sampanie in clubul de noapte sa coste mia de dolari. Criteriile de admitere in statiune ar fi clar afisate la intrare iar turistii ar fi triati la bariera de catre niste vasnici bodyguarzi.

Statiunea de familisti cu copii ar include clovni cu baloane, tobogane cu apa, terase impinge tava, muzica molcoma din ’80-’90 scurgandu-se din difuzoarele de pe plaja ale Radio Vacanta. Vanzatori de inghetata ar patrula pe plaja, la fel ca si cei de bilete la ultimul spectacol Divertis. Intrarea in statiune este conditionata de prezenta a minim unui prepuber insotit de parinti, bunici si vreo matusa.

In cele din urma, statiunea la care visez eu. Un sat pescaresc uitat de vreme, cu corturi pe plaja, un chiosc cu de-ale gurii – paine, rosii si cutii de pateu. Cosuri de gunoi si puncte de reciclare, toalete ecologice si cabine de dus. Fara discriminari de varsta, venit sau situatie familiala, acest sat utopic ar avea ca regula de aur ceva mai simplu si totodata mai greu de realizat “Statiune doar pentru oamenii cu bun simt. Interzisa galagia, muzica de orice gen urland din boxe, mizeria sau badarania.”
Tare mult mi-ar placea sa stau intr-un asemenea loc. Statiunea din alt timp, fara galagie, mizerie sau badaranie.

Almost sunset 4