Press "Enter" to skip to content

Cum mi-am luat cartile de pe Amazon

Va amintiti ca acum 3 saptamani si ceva facusem o comanda pe Amazon.com pentru niste carti. Pentru ca nu stiam cand o sa le primesc, am trecut ca adresa de livrare cea din Busteni a parintilor – chiar daca soseau de sarbatori, cineva ar fi fost acolo sa le primeasca. Saptamana trecuta imi povesteste tata cum ca i-a venit nu’s ce biletel care ii zicea ca sa se duca sa ridice pachetul de la posta. S-a dus si, cand colo, surpriza mare: pachetul ma astepta de fapt la Ploiesti, la Oficiul Postal 1. Pe biletel scria asta, dar cine statuse sa citeasca cum trebuie?

Va dati seama nervi si soc: bine ca am platit vreo 40$ in taxe postale, doar ca sa trebuiasca sa ma duc EU dupa pachet la Ploiesti. Prioripost, carevasazica, ma punea pe drumuri. Lucru absolut ciudat, dat fiind ca in primavara imi mai comandasem niste carti, tot de pe Amazon, si venisera frumusel acasa.

In fine, dupa ce mi-au mai trecut nervii si dupa indelungate cautari online, am gasit un numar de telefon de acolo. Iar dupa repetate incercari, am reusit sa gasesc pe cineva care sa ma lamureasca. Problema era ca pachetul venea din USA. Copilasul fraier si aiurit care sunt eu nu a bagat de seama ca in primavara comandase de fapt de pe Amazon.co.uk, in timp ce acum facuse comanda pe Amazon.com direct. Diferenta este insa fundamentala pentru noi, amarasteni proaspat intrati in UE: pachetele care vin din interiorul UE au un regim, cele care vin din tari extracomunitare au alt regim. Mai precis, acestea din urma trebuie desfacute in prezenta unui functionar vamal(care functionar vamal se gasea, in cazul judetului Prahova, doar in Ploiesti la OP 1, intre anumite ore). Doamna de la capatul firului mi-a zis ca nu e vina lor, asa e legea, cica cineva trebuie sa fie acolo ca sa verifice ca nu am primit chestii interzise(droguri, de pilda). Si nu, cica nu se poate sa-l desfaca in lipsa mea si sa mi-l trimita mai departe. Legea e lege..

Ieri am fost, am stat la coada. Programul incepea la 10:30, eu am ajuns la 10, in fata mea erau deja 9 persoane, unele din ele venite de la 8 (facusera si lista, evident). Oameni ce primeau cadouri de Craciun de la rudele din State, Japonia sau Australia. Sau care comandasera chestii online din magazine .com . Unii povesteau cum, cu o saptamana in urma, statusera 4 ore la coada. Erau mirati ca de data asta era atat de liber.

Pe la 11, cand mi-am ridicat coletul si am plecat, in urma mea se mai stransesera vreo 10 persoane.

Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea mea: aveti mare grija, cand comandati chestii de pe Internet, sa va fie livrate din interiorul UE, altfel riscati sa petreceti o buna parte din zi la coada la Oficiul Postal Central sau la ceva punct vamal din judetul de care apartineti. Sa nu ziceti ca nu v-am prevenit.

PS. In caz ca va intrebati, nu am platit vama, doar depozitarea coletului 50 bani / zi (intarziasem 2 zile cu ridicarea).

Be First to Comment

 1. Stefan Stefan December 18, 2008

  Da, nu se plateste vama la carti insa se plateste daca comanzi altceva, gen electronice etc. De multe ori am fost tentat de anumite chestii “extrem de ieftine” de pe amazon.com insa e doar o parere. Daca adaugi o gramada de bani livrare si inca o gramada de bani la vama iti dai seama ca nu mai renteaza. Asa ca m’am multumit sa iau de pe amazonul local, sau de pe amazon.co.uk.

 2. Dan Tataru Dan Tataru December 18, 2008

  Daca ai fi comandat pe adresa din Bucuresti, veneau la posta din Str. Virgiliu. Unde nu e asa aglomeratie, acum de sarvatori sa zic ca stateai 30 minute, dar de obicei in 10 minute rezolvi

  Ce este funny este ca eu de curand am comandat de la bhphoto un colet mai mare si l-au ambalat in 3 colete separate.

  2 dintre ele au venit in Str virgiliu si unul inca ma mai asteapta undeva in pantelimon. Asta daca e sa vorbim despre alergat. Si au sosit la 1 saptamana diferenta 🙂

 3. Staicu Ionut Staicu Ionut December 18, 2008

  eu am luat de două ori de pe amazon.com şi nu am avut astfel de probleme. Totuşi, este ciudat că nu trimit de unde au sediul mai aproape (dacă eşti din uk şi faci comandă de pe .com ar fi mai logic să îţi trimită din uk, nu?).

  Pe de altă parte, de fiecare dată când am primit cărţi a trebuit să îmi mişc fundu’ până la poştă, nu mi le-a adus acasă:(

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.