Problemele cu invatamantul…


Exista mai multe probleme ale invatamantului. A gandi simplist zicand “dati-le mai multi bani” sau “ce le mai trebuie, si-asa au destui” nu face un bine decat revistelor de scandal. In realitate problemele invatamantului sunt mult mai multe si mai complicate. Eu ma voi lega doar de trei.

Problema 1. Salarii in invatamantul preuniversitar

Il stiti, e cel de 8 clase sau 12 clase pentru cei mai rasariti. Noi, astia trecuti de o varsta, am fost norocosi. Am prins profesorii ajunsi in post pe vremea “aia”: de cele mai multe ori oameni foarte capabili, oameni deosebiti, oameni care ne-au invatat sa gandim, care ne-au modelat caracterul. De cele mai multe ori oameni care ar fi putut urma cu succes o cariera universitara, daca ar fi fost dispusi sa devina membri activi de partid, sa-si raporteze colegii si studentii si, in general, sa devina curvele sistemului. Au refuzat, si au ales sa devina profesori de gimnaziu sau liceu. Oameni geniali, care au creat generatii intregi de olimpici.

Problema cu ei este ca au inceput sa se duca. Locul lor este luat de tineri absolventi de facultate, sau de suplinitori. Un profesor suplinitor incepe cu salariul pe la 4-5 milioane de lei vechi. Carui tanar absolvent i-ar conveni sa lucreze ani buni pe acest salariu, intr-un mediu destul de stresant? Celor extraordinar de dedicati… sau celor care sunt multumiti ca au reusit sa termine facultatea. Nu te miri atunci ca profesorii cei noi vin slab pregatiti si nu reusesc sa atraga respectul si interesul elevilor.

Stiati voi ca multe scoli supravietuiesc doar pentru ca aduc profesori suplinitori, iesiti de multicel la pensie, dar pe care alea 4 milioane in plus ii motiveaza sa mai faca un efort? Ce se va intampla cand si acestia vor muri? Cine va veni in locul lor?

Solutia 1. Salarii mai mari pentru tinerii invatatori si profesori.

Salarii destul de mari cat sa te motiveze sa intri in invatamant. Sa poti trai din salariul acela fara sa trebuiasca sa faci meditatii. Fara sa trebuiasca sa primesti atentii banesti la BAC. Altfel, calitatea invatatorilor si profesorilor va scadea de la an la an, pe masura ce “aia batrani” isi vor da duhul, iar nimeni din tinerii absolventi nu va dori sa lucreze pe un salariu infim. Cand vor fi salarii mai mari in invatamant, cererea pentru posturi va creste. Vor veni mai multi candidati la concursurile de titularizare, unii dintre ei vor fi chiar capabili sa ia note de trecere. Treptat, oameni motivati si pasionati, pe care doar lipsa unui salariu decent ii impiedica sa aleaga calea invatamantului, vor veni din nou la catedra. Sigur, nu vor fi geniali precum cei din epoca trecuta, dar vor reusi poate sa ne invete copiii sa scrie si sa gandeasca.

Problema 2. Interesele din invatamantul universitar

Invatamantul universitar sufera dintr-o problema complet diferita: are prea multi bani, iar de la an la an castiga si mai multi. Facultatile de stat au inceput sa castige mai multi bani decat cele private.
La unele facultati de stat, taxele la locurile cu plata sunt mai mari decat la facultati particulare. Restantele se platesc, anii suplimentari de asemenea. De la an la an, profesorii sunt motivati sa lase cat mai multi restantieri. Nu conteaza ca ai gandit bine, nu conteaza ca ai rezolvat problema… aproape bine. Daca poate sa te arda, o va face. Pentru ca astfel facultatea are de castigat.

Din aceeasi cauza, facultatile maresc de la an la an numarul de locuri. Te si intrebi unde ii baga pe toti acestia: nu se construiesc camine noi, nu se construiesc amfiteatre sau laboratoare noi, dar numarul de locuri creste. In loc de o concurenta fireasca, menita a-i alege ca studenti pe cei mai buni dintre candidati, fiecare promotie ii primeste pe toti doritorii. Fara concurs, doar cu dosar, in general doar pe baza notei de la BAC. Si te mai miri ca elevii dau spaga la BAC.
Nu am cifre clare, dar am auzit ca profesorii universitari ar castiga cateva mii de euro pe luna. O parte de la buget, o parte din “proiecte de cercetare” finantate de UE, o parte din joburi de consultanti, ministri, parlamentari, etc. Eu nu am timp pentru un job, ei au pentru 5. Te mai miri atunci cand auzi de clanuri infiltrate in universitati: parinti profesori care si-au facut copiii profesori care si-au facut nevestele profesoare.. universitare. Inteleg ca inteligenta sa mosteneste in familie, dar parca nici chiar asa.

Solutia 2. Masuri pentru temperarea avanturilor financiare ale universitatilor.

Comisii care sa verifice finantele facultatilor si cadrelor universitare. Ceva mai mica autonomie universitara, un control mai ferm din partea autoritatilor…
Visez cu ochii deschisi. Nu in Romania, tara in care nici ministrii nu sunt controlati. Sau in care controlorii sunt insisi lupii moralisti.

Problema 3. Invataceii

Elevii nu mai scriu compuneri, le iau de-a gata de pe net. Nu mai citesc carti, citesc rezumatele online. Nu mai fac referate, le descarca.
Elevii nu mai invata acasa, stau pe messenger, pe hi5, joaca World of Warcraft sau Triburile. Elevii nu mai sunt atenti la ore, se joaca pe mobil, dau SMS-uri sau se gandesc doar la sex in scoala.
Elevii nu isi mai respecta profesorii ci ii iau la bataie.

Solutia 3. Cresterea exigentei in invatamant.

Invatamantul preuniversitar ar trebui sa fie gratuit, nu obligatoriu. Cine nu invata nu va trece clasa. Cine nu isi face temele, cine copiaza de pe net, cine nu citeste lecturile scolare.
Scoala ar trebui sa fie loc de invatamant, nu loc de intalnire. Absentele penalizate drastic, comportamentul indecent de asemenea. Mobilul folosit in clasa va fi confiscat.
Scoala ar trebui sa fie un loc sigur. Fara cutzite, fara incaierari. Gardienii de la intrarea in scoli sa-si faca datoria si in interiorul acestora.

Cum ziceam, sunt mai multe probleme in invatamant. Nu m-am legat prea tare de coruptia din minister si inspectorate, de meditatiile “fortate”, de religia in scoli, de lipsa dotarilor(cladiri in paragina, baze sportive). Sunt multe probleme, multe solutii posibile. Dar mai trebuie si puse in aplicare.

sursa foto: Alessandro Pucci