Internetul de demult

Acum vreo 3 saptamani am primit o leapsa de la Iulian despre Internetul inainte de Google. Azi, motivat si de jucaria asta facuta de Google(recreerea motorului de cautare versiunea 2001) iata ca incerc sa-mi amintesc ce faceam eu pe net la inceputuri… 🙂

Inaintea erei web
In 1995, proaspat intrat la liceu (Sinaia) in clasa de informatica, dadeam cu ochii de un laborator nou, dotat parca de fundatia Soros. Erau pe acolo vreo doua AT 286, cateva 386 si majoritatea 486 la 66 megahertzi(wooow). Le foloseam din MS-DOS sau Windows 3.1 ca sa pornim Turbo Pascal. La sfarsitul orelor de laborator de programare, daca eram insistenti, reuseam uneori sa-l convingem pe laborant sa ne lase sa jucam Hearts in retea. Cativa descurcareti veneau dupa-amiezele si jucau jocuri(ascunse cat de bine se putea de ochii cerberilor); stiu ca cel mai dur mijloc de a ascunde directoarele de jocuri era editarea directa a hard-discului din nu-stiu-ce utilitar; schimbam numele in opt spatii si, gata, directorul devenea inaccesibil neofitilor.

Epoca de lemn a Webului
Din cate tin minte, prin vara 1996 liceul nostru a primit o noua donatie, si anume un modem cu care se conecta o data pe saptamana(?) la un server din Ploiesti. Primeam asadar emailuri, pe care le citeam din Pine, conectandu-ne prin Telnet la un server pe Linux. Ma abonasem la cateva liste de discutii de bancuri. Unul din primele emailuri pe care le-am dat era catre bill clinton @ whitehouse.gov, a carui adresa de mail o gasisem printr-un PC Report. A fost cel mai apreciat reply automat.


Webul preistoric – epoca de piatra
Lucrurile au stagnat pe undeva pe acolo, cam pana am intrat la facultate. Acolo, intr-un celebru laborator al carui nume nu mi-l amintesc (A6?), zaceau niste mirifice terminale conectate la serverele Muppets ale Facultatii de Automatica si Calculatoare. Daca aveai vreo ora libera si destula rabdare, prindeai acces la un terminal. Din linie de comanda puteai atunci naviga pe net folosind linx. De undeva din cotloanele intunecate ale laboratorului se auzeau urlete disperate ale obsedatilor de MUD-uri text. Cititorii neinitiati in asemenea delicatete le explic pe scurt ca erau un fel de World of Warcraft dar… text; oamenii se strangeau in cete si mergeau sa atace diverse entitati; go left, up, hit, hit, hit, run erau cateva din comenzi pe care le citeam pe terminalele lor.
Revenind la Linx: foloseam babelfish.altavista.com pentru a traduce texte sau pagini web, yahoo, altavista sau lycos pentru cautari pe net. In perioada aceea citeam zine(reviste electronice) cu si despre virusi pe calculator.

Epoca de bronz a webului
Cand am intrat in anul 2 (toamna 2000 carevasazica), ne bagasera net la camin. Am spart bursa ca sa-mi iau placa de retea, cablu coaxial si sa cotizez pentru hub (la initiativa lui Bogdan, colegul meu de camera). Cam de atunci sunt pe internet – cont gratis de 10 mega pe ftp la home.ro si rol.ro, cont de mail pe acasa.ro si ulterior yahoo.com. Cont de messenger pe yahoo, cautam pe net tot din Yahoo, Altavista sau Astalavista. Descopeream situri cool datorita lui Bogdan care avea liste uriase de situri faine, si care mi-a aratat candva Webby Awards.

Ce mai faceam pe net prin 2000 – 2001? Jucam Yahoo Games (in fiecare dimineata o partida de biliard), stirile pe rol.ro sau bumerang.ro (ma si abonasem la revista lor gratuita cu prezentari de situri cool). Descarcam seriale si crackuri de pe astalavista.com, subtitrari de pe unde apucam. La un moment dat am incercat sa folosesc Napster care mi-a descarcat jumatate de melodie intr-o zi intreaga.

Cam atat as povesti, ca mi-e ca v-oi adormi. S-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea mea. Manati mai, hai, hai!


Similar Posts:

5 Comments +

 1. Adormi?! Abia se incalzise gena nostalgica in mine, si presupun ca nu-s singurul. Frumos articol. E voie sa intreb si ce ai transmis marelui lider al lumii libere?

 2. Pine inca am folosit si facultate in canada, nu pentru ca era singura alternativa, dar aveam numai newsletters text… si pana la urma era si o chestie de “coolness” (?)

  Primul computer personal a fost un p1 150 mhz dar evident overclockat la 200mhz 😀 Windows-ul 95 era vreo 300 Mb (sper sa nu ma insel) si salvam programe si programele in directorul -=kits=- de pe partitia 😀 – aveam 2 partitii desi tot hdd-ul avea 1.8 Gb

  In liceu am facut grafuri, pascal si foxpro 2000 (incredibil cat de in urma eram)

  Linx inca mai folosesc cand sunt pe linux, e cool si rapid.

  De prin 2002 totul a devenit o descentralizare totala 😀

 3. Da cand jucam Transport Tycoon in liceu mai tii minte? Avea 2 MB si parea foarte complex. Mi-a mancat multe dupa-amieze.

  Si inca ceva ce trebuie sa merturisesc. Eu cu Fane am bagat niste felii de salam cu usturoi in floppy diskul de la 286-le alea nefolosite. Cam mirosea pe langa…

Leave a Reply