Familia Ionescu.. si criza financiara

Tot primesc pe mess linkuri la postul asta care descrie o situatie ingrozitoare ipotetica, semn de mare criza financiara: o familie tanara care descopera ca nu mai are cum sa-si plateasca, din salarii, ratele la banca.

Huh?

Sunt tineri, cu un copil de scoala. Stau in Vitan, intr`un apartament luat acum doi ani, prin credit ipotecar. Nu au avut bani, asa ca au mai luat unul de nevoi personale, pe care l`au depus ca avans. Doamna Ionescu este functionar public si castiga 1.100 de lei. Domnul Ionescu are venit mai mare, de 3.000 de lei. Anul trecut, si-au cumparat in rate si o masina. Sperau ca lui, domnului Ionescu adica, sa i se mareasca salariul cu inca 1500 de lei, adica exact rata masinii.
Pana luna trecuta nu urlau de durere. Isi achitau cele 700 de euro, cat insumau ratele la banci, iar din restul de bani se descurcau. De luna trecuta insa, lucrurile au evoluat dramatic. Banca le-a urcat rata la creditul ipotecar cu peste 120 de euro/luna, iar ratele la celelalte imprumuturi au crescut cu 100 de euro. Acum, familia Ionescu, care locuieste in sectorul 3, plateste 1050 de euro pe luna. Ieri au avut scadenta. Din cei 4100 de lei, si`au putut cumpara exact 1043 de euro.

Facem un rezumat: Tineri, cu copil, salarii deloc maretze 1043 de euro. Trei credite. Credit ipotecar, credit de nevoi personale cu care au dat avansul la creditul ipotecar, si pentru ca nu se simteau indeajuns de indatorati si-au mai luat si masina in rate. Aveau rate la banci de 700 de euro, traiau din restul de 300. Acum ratele au crescut fiecare cu peste 100 euro, ajungand la 1050 euro pe luna.

Sa le plangi de mila, nu alta: tineri, fara plasa de siguranta, cu joburi deloc stralucite, trei imprumuturi care depaseau(in zilele bune) doua treimi din venituri. S-au vazut apropritari si s-au gandit ca ii arde in fund sa-si ia repede si masina, ca la valoarea lor parca le lipsea ceva.

Numiti-ma insensibil la suferinta altora; as zice ca sunt mai degraba insensibil la fudulie si prostie: cat de bou sa fii sa stii ca stai in casa “de imprumut”, ca ai deja doua rate, si taman atunci sa mai faci imprumut si pentru masina; si nu oricare, ci de 1500 de lei pe luna? Din pacate e plin Bucurestiul de familii in situatii similare: oameni medii, cu salariu mediu pentru Bucuresti, care dintr-odata se doresc si apropritari de apartamente, dar si cu masina noua la scara. Si pentru ca, o stiu prea bine, e mult prea greu sa pui bani deoparte, ei fac toate astea cu bani de imprumut.

Ne-om descurca noi cumva este deviza zilei. Oameni fara minte care isi asuma riscuri inutile. Ce conteaza ca puteau sa-si ia o Dacie, sau un Cielo, sau un Matiz la mana a doua, cu 50 de milioane si nu cu 500? Ce conteaza ca mai puteau astepta o vreme, sa mai scape de rate?
Parintii nostri au stat in chirie(la stat) pana dupa revolutie, cand au putut in sfarsit sa cumpere apartamentele, cu rata la CEC. N-au murit ca au trait zeci de ani de zile in case ce nu le apartineau cu adevarat. La fel cum n-au murit ca nu si-au permis masina decat ceva mai tarziu, la mana a patra. Noi, Ionestii carora nu ne mai ajunge plapuma, ne-am trezit repede cu salarii de 11 milioane si am inceput sa visam: visam ca facem credit ca sa dam avans la alt credit pe care sa-l punem garantie la al treilea credit – si uite-asa ii smecherim pe toti si ne luam in trei ani de zile mai multe acareturi decat si-au cumparat parintii nostri intr-o viata intreaga.

Si la americani, si la romani, criza financiara inseamna acelasi lucru: oameni care si-au asumat niste riscuri uriase, acum sufera consecintele. Da, e trist, dar uneori e o lectie necesara: nu te poti imprumuta la banca “pe ochi frumosi”; nu trebuie sa faci imprumuturi daca nu stii din ce le platesti. Exista o noima in spatele acelui celebru prag de indatorare, iar BNR-ul nu e un ticalos cand sfatuieste sa nu te intinzi mai mult decat iti e plapuma.

Cam asta ar fi. Criza financiara exista, dar nu de azi de ieri. Mereu a existat, pentru ca mereu au existat fraieri care sa-si arunce banii in prima jucarie ce le promitea imbogatire rapida: fie ca se chema Caritas, FNI sau investitii imobiliare.