Pizza Napolitana si alte bucate

Intr-o lume din ce in ce mai omogena, in care cumparam aceiasi adidasi si bem aceleasi Coca Cola, ajung sa conteze cu adevarat doar diferentele. Cand vizitez un oras strain, in general prefer micile diferente; alea cotidiene despre care poti povesti mai apoi prietenilor. Oricine ajunge la Paris vede Turnul, dar nu oricine stie unde e cea mai buna ciocolata calda din Paris sau cea mai cu traditie inghetata.

Introducerea am spus-o doar ca sa am motiv sa povestesc ca in Napoli am mancat cea mai buna pizza si cele mai bune paste, ca sa nu mai pomenesc bruschete, intr-un local de familie descoperit accidental. Am mai mancat pizze si paste si in Capri si Venetia, dar… nu se compara. Pentru cine are drum prin Napoli, recomand asadar “Casa di Federico“(atentie, nu arata chiar ca in pozele de pe site), pe la jumatatea bulevardului Umberto 1, pe o straduta laterala. Noi am zburat cu Myair la 30 de euro de om(cu tot cu taxe), dar vad ca se poate zbura inspre acolo si cu VoloSalerno.

Ce face pizza din Napoli speciala? Asta am aflat-o tot de pe Internet: pizza si in special pizza Margherita au fost inventate in Napoli. Sunt facute cu rosii San Marzano ce cresc pe versantii muntelui Vezuviu si cu Mozzarella di Bufala Campana (mozzarela de bivol). Frunza de busuioc proaspat este o marca in plus de distinctie. Gustul genial cred ca se datora si aluatului deosebit, dar si uleiului de masline cu care fusese stropita.

De notat ca am mai mancat zilele astea si alte cateva specialitati: Spaghetti a Vongole sau, la Venetia, spaghetti cu cerneala de sepie. Nu sunt deloc rele, desi iti lasa limba neagra.