Loteria Romana ascunde ceva?

Cine a mai intrat de-a lungul timpului pe loto.ro stie ca in coltul dreapta sus, linkul de “arhiva rezultate” ducea la o pagina html ce afisa formatat dragut lista ultimelor numere extrase la loto din 1998 incoace.
Este vorba de aceeasi lista pe care am folosit-o in programelul meu ce voia sa descopere cele mai probabile numere castigatoare la loto 6 din 49.
Nu mica mi-a fost surpriza azi sa descopar ca tabelul cel usor de accesat a fost transformat, adica ascuns, in spatele unui formular hidos de cautare particularizata pe an si luna. Cu alte cuvinte nu prea mai poti compara ultimele numere castigatoare la loto, ca sa descoperi, de pilda, anomalii statistice sau logice.
Ma intreb daca nu cumva le e frica sa fie luati la bani marunti de ceva institutii de control? PNA sau Garda Financiara, de pilda. Ca prea e ciudat cum la Loteria Romana nu se mai castiga decat din an in pasti, cat sa fie reportul mare si incasarile.. uriase.


Similar Posts:

16 Comments +

 1. Nici acum nu ati inteleg ca Loteria Romana este blatuita? Zero TV ala a scos niste chestii la suprafata….dar cine draq sa le vada.

 2. Am citit argumentele din
  postul de acum un an
  si am urmatoarea observatie: variabilele aleatoare din sir sunt independente, dar nu sunt identic distribuite.

  De exemplu, la o extragere, X1 este uniform distribuit pe o multime de 49 de nr, X2 pe o multime de 48 nr, … X6 pe o multime de 44 de numere.

  Daca analizezi pe mai multi ani vei avea un sir de variabile aleatoare X{1}, X{2},…, X{6k}, k in N, care nu indeplinesc conditiile teoremei numerelor mari.

  Daca vrei sa analizezi particularitati ale unui astfel de sir, fa o simulare. Descarci
  de aici
  cel mai bun generator de numere aleatoare uniform distribuite pe [0,1), [0,1] sau (0,1). Apoi exploatezi faptul ca daca u este unif distribuit pe [0,1), atunci un numar uniform distribuit dintr-o multime de n elemente, x0, x1, …, x{n-1} se genereaza ca fiind numarul x{k} cu k=floor(u*n);

  Cu aceasta informatie scrii un mic cod care imita extragerea de duminica si “repeti extragerea de mai multe ori”.

 3. Foarte interesanta observatia. Merita atentia si o mica investigatie. Nu putem spune ca ar fi ceva necurat, dar foarte interesant.
  Daca ai vreo idee, am cativa colegi cu care putem face un mic program care sa verifice unele lucruri.
  Good luck.

 4. @ada – putem reduce problema la problema extragerii combinatiei castigatoare din totalul combinatiilor posibile. Avem combinari din 49 luate cate 6 combinatii posibile. Alegerea uneia dintre ele devine astfel o problema de probabilitate uniforma – pe termen lung, fiecare dintre acestea ar trebui sa apara de un numar similar de ori (cu frecventa de 1/C(49, 6)).

  revenind la observatia ta: ma intereseaza strict probabilitatea ca numarul X sa iasa la o extragere(indiferent de pozitia sa).

  Consideram bilele de loto ordonate aleator de catre masina de amestecat. Primele 6 bile vor fi castigatoare, restul perdante). Probabilitatea ca X sa iasa castigator este ca el sa se afle in intr-unul din primele 6 locuri, iar asta este o probabilitate uniforma (1/49*1/48*…1/43).

  Analizand aceasta distributie ce ar trebui sa fie uniforma (ca numarul X sa iasa castigator intr-una din extragerile loto), intr-adevar nu vom afla date despre *combinatiile de 6 numere* ci despre numere individuale. Legea numerelor mari nu ar spune decat ca X are o sansa mai mare sa iasa castigator pe viitor, dar nu spune si in combinatie cu cine… ;un asemenea sistem ar putea descoperi anomalii statistice de genul “bilele cu numerele 40..49 ies mai des pentru ca sunt ultimele intrate in urna si natura aparatului face ca ele sa cada mai repede pe fund” sau alte idei similare.
  Vorbim, asadar, despre incercarea de a descoperi anomalii cauzate de mecanismul de amestecare.

  In fine, cam asta imi era ideea, sunt tare curios daca ar avea sanse de reusita.

 5. imi pare rau ca tot imi fac sperante ,dar nu am crezut ca-si bat joc asa pe fata de acest popor blestemat ce suntem,deoarece nu mai suntem uniti.Cea mai MARE teapa pe care o primeste romanii “legala”.De ce nu vor sa revina la acel sistem cu acel bol cu manivela “setea de bani este mare si stomacul rechinilor nu se mai satura”.Ne meritam soarta.

 6. Intamplator am accesat si eu “arhiva” si m-a socat scaderea drastica a numarului castigatorilor la cat. I-a incepand cu anul 2000; cautand pe net, am vazut ca si altora le-a sarit in ochi acest lucru (asa am nimerit pe acest blog).

 7. Am gasit si un articol* care contine un tabel semnificativ. E revoltator ce se intampla la loteria romana! Site-ul loto continea parca si un forum care a disparut, este in schimb “drept la replica”…
  Oare chiar nu se poate face nimic??? Este frustrant!

  *din pacate nu pot insera linkul, asta e motivul pentru care nu imi apare commentul.

 8. incerc sa-l pun fara literele de la inceput…:

  cotidianul.ro/loteria_romana_insulta_matematica_pe_banii_nostri-7224.html

 9. Loteria romana este falsificata statul roman de servicile secrete si de gabori se castiga cand vor ei si de catre oamenii lor apoi banii castigati se intorc la statul roman.Loto este masluit de statul roman si gabori .Loteria romana spala fonduri din bani negrii ale tarilor.Loto spala fonduri din bani negrii ai tarilor .Statul roman cu gaborii fura romanii ,falsificand loteria de ani de zile ca si alte tari,ca si Italia .Italia falsifica si alegerile.Italia falsifica loteria adica loto ca si Romania.

 10. Loteria romana adica loto la casyigurile mari este falsificata si masluita de statul roman si de gabori sa castige cetatenii cand vor statul roman si gaborii ,loteria romana este un castig fals masluit de catre statul roman si gabori astfel fura romanii ca popor in Romania.Romanii sant furati si mintiti de catre statul roman si gabori .Stat roman hot cu gabori hoti roman ,furt legal a propiului popor roman in Romania.

 11. Am jucat la loterie in Spania timp de 10 ani si daca intr-o saptamana nu se lua premiul cel mare ,se lua saptamana urmatoaresau a treia saptamana ,dar in nici un caz nu trecea mai mult de doua sau trei saptamani .Se castiga si cu trei numere.

Leave a Reply