Despre Banci si Cecuri

V-ati saturat sa va zic ca.. in Franta era mai bine. Imi raspundeti, ca mereu, pai daca era mai bine, de ce nu te intorci?. Va raspund ca nu la genul asta de bine ma gandesc. Ma gandesc la binele omului de rand. Ma gandesc la intersectia dintre tine, cetatean, si institutii, functionari – chestia asta careia ii zicem “sistem”. Maruntisuri despre care nu ai sti ca se poate mai bine daca nu ti-ar povesti altii.

Cecul.

Cecul a fost inventat de persani inaintea erei noastre. Este, prin urmare, unul din cele mai vechi instrumente financiare(cu exceptia monedei, evident). Te-ai gandi asadar ca poate au avut timp si bancile sa se invete cu asa ceva.

Am primit saptamanile trecute un cec prin posta. De la Google. Da, pentru Adsense. Primul cec de la Google pe care il primesc vreodata. Primul cec cu care ma duc la o banca din Romania. Si, nu, indiscretilor, nu e indeajuns cat sa plateasca cafeaua zilnica. Ca sa zic ceva mai multe fara a da detalii, el reprezinta veniturile din Adsense incasate de pe mobicritic.com si mes24h.com pe perioada noiembrie-februarie, si este taare mic, aproape minimul posibil. Cu alte cuvinte.. se pare ca probloggingul nu e de mine, castig zilnic cam aceeasi suma din consultanta pe Ruby on Rails, programare si altele (yes, I’m a PFA; no, I can’t help you with tips)

Revenind la cecuri:

Mai intai sa va povestesc cum sta treaba in Franta. Acolo am avut eu primul contact cu cecurile, primul cec tinut in mana, etc.

In prima zi cand ajunsesem la Ecole Polytechnique, mi s-a spus ca voi primi bursa sub forma de cec lunar; la randul meu urma sa platesc chiria sub forma de cec, etc. Mi-am deschis cont la prima banca intalnita (la Ecole Polytechnique era obiceiul ca, saptamanal, intr-un chiosc din campus sa vina reprezentantii bancilor locale, pentru a rezolva diversele probleme bancare ale studentilor si profesorilor: preluari cecuri, deschis conturi, discutii despre imprumuturi, etc..). In termen de 1 saptamana am primit primul cechier, si dupa inca o saptamana am primit si cardul – Visa adevarat. Nu platisem pentru astea nimic, ba chiar primisem mici cadouri de deschidere de cont. In calitate de student, nu aveam de platit nici intretinere lunara/anuala. Comisioanele? zero la transferuri bancare in Franta, zero la extragere de la bancomatele bancii, zero la extragerea din alte bancomate in limita a 800 de euro lunar. Desigur, comision zero pentru cecuri.

Cechierul era folosit, in Franta, ca moneda de schimb universala. In chestiunile ce tineau de administratie sau institutii, reprezentau chiar mijlocul de plata preferat: am vazut cecuri de 3 euro, de 5, etc. Daca cumperi de pe Ebay.fr, majoritatea vanzatorilor folosesc si cecul. Chiriile se plateau si ele cu cecul.

In general la sfarsitul lunii ma duceam la banca cu cecurile pe care le aveam de incasat (burse, indemnizatii de stagiu, etc). Procedura de depunere a cecului era cam asa:

  1. completezi un formular de depunere de cec – nume beneficiar(tu), numar cont(tu), suma de incasat, numar/numere cec(uri).
  2. verifici (sau lasi functionarul de la ghiseu sa verifice) ca e ok, semnezi cecul de incasat pe spate, il pui impreuna cu formularul intr-un plic pe care il introduci intr-o urna.

Procedeul de mai sus este perfect automatizabil, asa ca nu rar vedeai, integrate in bancomate sau usile bancilor, si urne de depus cecuri(pentru cazul cand banca era inchisa). In termen de sub 2 saptamani(in general sub o saptamana) banii iti intrau in cont.

Sa va povestesc acum cum sta treaba in Romania. Nu va speriati, nu e grav. Ma asteptam la mai rau; e chiar ok. Nu si comparativ cu Franta. Dar, deh, poate citeste chestia asta si cineva din mediul bancar, afla ca se poate si mai bine, da vorba mai departe, etc…

M-am dus ieri la sediul din Dristor al Bancii Transilvania(stiti voi, cei cu 50 de sedii in tot Bucurestiul). Functionara imi spune ca, din pacate, cecurile se manipuleaza doar la sediul Unirii din Piata Alba Iulia; la sediul din Dristor se lucreaza doar cu cecurile catre furnizori.
M-am dus asadar mai departe, la sediul indicat. Domnisoarele de la ghiseu sunt foarte dragute. Doar ca vedeau pentru prima oara un cec(probabil studente in practica sau proaspat angajate). Am asteptat pana a venit din pauza de masa o doamna mai experimentata, care mi-a explicat procesul:

  1. Din contul MEU se opreste o garantie (25 $), in caz ca cecul respectiv nu e bun si vor fi probleme la incasare. Sper sa nu fie probleme, ca doar e vorba de Google. Dar tot mi se pare bizar ca eu, ca beneficiar, pot suferi din cauza unor probleme bancare. Ce incredere mai poti avea intr-o institutie care te penalizeaza PE TINE pentru problemele EI? Nu ar fi oare mai normal ca banca sa bage problemele de incasari de cecuri and stuff la capitolul “costuri interne”?
  2. Procesul de incasare dureaza 45 de zile.
  3. comisionul pentru cecul meu a fost de 7$.

Gata. Atat am avut de povestit. Vedeti? Nu critic, nu carcotesc, nu ma plang. Am povestit doar cum merg lucrurile in alte parti.

Ganditi-va ca bancile, comerciantii si cetatenii in general au si vor tot avea de castigat de pe urma platilor cu carduri bancare. De ce nu s-ar intampla acelasi lucru si cu cecurile? Viata noastra ar deveni ceva mai comoda daca bancile ar putea sa-si optimizeze procesele si sa reduca costurile…

Hei! Ma aude cineva?