Banca Transilvania

Warning: povestirea de mai jos e luunga rau. Dar nu o pot scurta. Merita scrisa in intregime.

Va amintiti poate ca acum vreo luna si ceva am pus o intrebare cititorilor, despre banca unde sa imi deschid cont curent. Analizand raspunsurile, dar si recomandarile unor prieteni, mi-am facut la Banca Transilvania. Acum regret din suflet…:

Aveam nevoie de un cont USD (ca sa pot primi viramente din State), dar voiam sa ii pot scoate in lei de la bancomat. Tipa de la banca imi raspunde ca imi face si cont in lei, nu e o problema, oricum nu costa nimic. Mai mult, imi da de inteles ca acest cont va avea acces la dolarii sus pomeniti, si ca voi extrage automat lei de la bancomat, convertiti la cursul zilei.
Fericit ca deja lucrurile sunt mai bune decat la BRD (unde exista si taxa de intretinere a contului, si comision mai mare), bat palma.

Vine un virament, infim, 500 de dolari. Primesc telefon de la banca(eram la Busteni). Buna ziua, ati primit un virament de.. Raspund da, mersi, stiam. Pai trebuie sa veniti sa semnati pentru ei si sa le specificati provenienta. Pana atunci nu ii puteti scoate.

SOC. Stiam ca trebuie sa fac chestii de genul asta atunci cand primesc sume mai mari de 10000 de euro. La BRD asa era. Pana la urma, daca as primi un virament de 5$, la fel ar sta treaba? Pentru orice suma infima primita in cont sa ma duc la banca, sa stau la coada, sa semnez, sa dau explicatii? Parca erau banii mei, si parca de-aia mi-am deschis cont in dolari, ca sa pot primi viramente…
Ma duc la banca, semnez, le intreb daca nu as putea semna in avans pentru tot ceea ce voi primi, ca sa ma scuteasca de aceste deplasari inutile. Evident ca nu merge.

Merg apoi la bancomat sa testez extragerea. Nu merge. Nu am bani. Mai incerc ziua urmatoare. La fel. Revin la banca, nedumerit:

Ah, pai nu aveti lei in contul de lei
Stiu, de-aia am cont in dolari
Pai trebuie sa transferati manual ce suma vreti sa convertiti
Pai nu ati zis ca se face automat, la cursul dumneavoastra?
Nu am zis asa ceva. Ati inteles gresit

Deja vad rosu. “Bun, si atunci mereu trebuie sa vin la banca?”
Da, puteti face “licitatie” de pe calculator, sau puteti converti la casierie. Ati putea face asta de acasa, daca ati avea cont la internet banking.
Hai sa imi fac internet banking(alti bani – 1 euro pe luna, alta distractie – 10 zile de asteptare). Vreau sa ma asigur. Intreb responsabila clientela: stiti, dar internet banking merge si de pe calculatoarele care nu au Windows? Sau care nu au Internet Explorer?
Raspunsul ei: Sigur. Merge de pe ORICE CALCULATOR conectat la internet.
Am repetat intrebarea, ca sa ma asigur. Tipa a insistat.

Saptamana asta am primit codul, parola si instructiunile pentru internet bankingul de la Banca Transilvania. Merge doar pe calculatoarele cu Windows si Internet Explorer cel putin 5.5 – are nevoie de ceva controale ActiveX de securitate…

GRRR…. (eu am Mac OSX si Firefox)

Marti m-am dus sa platesc factura Vodafone. Era coada mare la casierie. Imi suna beculetzul sa o platesc de la bancomat, care era liber. Totul merge bine: bag numarul de client, bag numarul de telefon. Ma astept sa imi fie afisata o confirmare, cat de cat; orice, care sa imi dea siguranta ca am tastat bine numerele. Primesc chitanta. Nu scrie pe ea decat suma.

Banii mi-au iesit din cont… Factura Vodafone inca nu este platita…

Urasc incompetenta.