Baby boomerii Romaniei

O duminica insorita si calduroasa, parca ar fi mijloc de martie. Am iesit la plimbare cu rolele, dupa o prea lunga perioada de hibernare.
M-a izbit aglomeratia de pe trotuare: arhipline cu pensionari de toate varstele plimbandu-si nepoteii. O droaie de copilasi, de varsta in jur de 3 anisori.
Nu e doar azi. Zilnic vad o sumedienie de prunci de 3-4 anisori, si extrem de rar pe cei de 6-7-10 ani. Bine, o sa ziceti ca cei mai mari sunt ocupati cu gradinita sau scoala. Dar, de pilda, saptamana asta a fost vacanta. In spatele blocului din Dristor de-abia daca am vazut vreo 3 copii de ciclu primar.
Nu sunt sociolog, statistician sau demograf. Dar cred ca s-au nascut mult mai putini copii intre 94-2001, si foarte multi dupa 2001.
Are asta legatura cu situatia economica a tarii? Desigur. Cred, de pilda, ca cuplurile tinere au amanat extinderea familiei in perioada de tranzitie, si ca au inceput sa faca copii de-abia de cand salariile au inceput sa creasca si sa patrunda multinationalele cu perspectivele lor de cariere sigure. Cresterea demografica a inceput dupa eliminarea vizelor pentru intrarea in UE (adica dupa 2001), deci dupa inceperea outsourcingului IT, a call-centrelor, a nebuniei cu capsunarii de Spania, menajerele sau muncitorii de Italia, practic dupa ce au inceput sa intre bani buni in tara, cu care tinerii si-au putut lua apartamente, rate, masini, etc..(n.b.: si explozia imobiliara tot din 2001 a inceput).
Baby boomers au fost generatia americana procreata dupa razboi, adicatelea in perioada cand America a cunoscut o crestere economica, si care la randul sau a provocat o mare crestere economica odata ajunsa la maturitate(Sillicon Valley a aparut de prin ‘70 incoace, de cand boomerii au devenit apti de munca). Ai Romaniei apar abia acum. Semne bune anul are. La mai mare.