Technoconservatori

Traim intr-o lume modernizata. Mai toti avem acces la un calculator, ba chiar si la internet. Duse sunt vremurile cand incarcam jocuri de pe casete, intr-un procesor de vreo 2 Mega si 64Kilo. Duse sunt vremurile cu schimburi de dischete sau cu emailuri primite odata pe saptamana, cand se conecta laboratorul nostru de informatica la modem. Duse, dar nu chiar apuse. Pe masura ce patrunde in mai multe case, tehnica moderna aduce cu ea si structuri conservatoare, care si-ar dori inghetarea ei la momentul cand au invatat ei/ele sa umble cu calculatorul. Technoconservatori care refuza sa tina pasul cu actualitatea. Cei pentru care bluetooth nu e decat inca un fel de radio, usb-ul e inca controller si protocol de date, etc. Genul profilor din Automatica, care au facut istoria IT-ului dar din pacate au ramas blocati in ea.

Alaltaieri s-a lansat Windows Vista. E scump, inca plin de probleme, pretentios ca hardware si o instalare decenta ocupa pe la 10 giga (zic si eu, din auzite..). Nu o sa-l instalez, ca nu am hardware destul de performant pentru el, si imi place mult mai mult OSX-ul meu. Dar asta e alegerea mea. Ce e secant este cand statul sau jobul te forteaza la alegerea platformei si sistemului de operare, toate din cauza unor ingineri obtuzi care au proiectat sistemul gresit inca de la inceput; sau poate nu gresit, cat egoist: daca multa lume foloseste Windows, si noi suntem experti Windows, atunci hai sa programam pentru Windows.

Guvernul Coreei de Sud cica recomanda oamenilor sa nu migreze la Vista. Tot sistemul de internet banking si plati electronice e bazat pe Active X, care nu va mai fi suportat de Vista. Cum coreenii sunt unii din cei mai avansati pe it si telecomunicatii, iata, o natiune intreaga va fi fortata sa pastreze PC-uri cu XP doar asa, de smen, ca statul a avut contract initial cu Microsoft.

Ei ca ei, dar noi nu suntem cu nimic mai breji. Calculatoarele de firma produse in ultimii 4-5 ani nu prea mai au cititoare de dischete, mai ales laptopurile, care au deja un segment de piata urias. Zilele trecute dadeau la stiri nu stiu ce institutie publica din Timisoara, care a implementat ghisee de functionar electronic – chiosc electronic, ii pui intrebari si iti da raspunsuri; da, iti da raspunsuri, dar din cate am vazut eu la TV ti le da pe discheta. Asta daca ai discheta; adica daca ai calculator vechi. Adica daca esti un calculatorist conservator care nu reuseste sa gaseasca raspunsurile cautate pe Internet dar are in schimb calculator de penultima generatie(chiar asa, acest ghiseu electronic o fi avand oare si sit internet, ca sa nu te forteze sa bati drumul pana la el?)

Genul asta de lock-in-uri e cam frecvent. Trebuie sa fim cinstiti: in anumite medii nu prea te poti descurca doar cu un OSX sau Linux. Vrei, nu vrei, trebuie sa ai pe undeva si un PC cu Windows. Bine, asta depinde de nevoile pe care le ai pe calculator. Daca esti student, sunt mari sanse sa dai peste oarece teme care te forteaza sa ai Windows si neaparat Office instalate. Macar ca sa poti primi emailuri cu arhive .exe, self-extract. Urasc genul de utilizatori de calculatoare care se gandesc sa te “ajute” trimitandu-ti fisiere .doc sau .ppt comprimate in executabile. Surse multiple de virusi si de stres..

Lock-in PC + XP + Internet Explorer? E si la noi, din greu, la situri guvernamentale sau internet banking. Uneori e mai grav: sisteme proiectate pentru Win98 + IE 5. Si mai rau cand apare la programatori: firma la care lucrasem in facultate era blocata(si implicit ne forta sa programam) in Borland C++ 5.0 for Windows. Ador atunci sa intalnesc firme mature care au ingineri de sistem priceputi: in Franta am vazut prima data cat de misto e ca firma sa nu-ti impuna un SO sau IDE de dezvoltare ci sa te lase dupa placul tau: programezi de sub Windows in Linux via Cygwin, din Emacs sau Visual Studio, mapezi drive-uri virtuale si folosesti scule externe, indiferent de platorma pe care esti.

Startapul american cu care colaborez recent dezvolta sub Rails, dar in Windows si Internet Explorer. Ciudat, cand OS-ul preferat al creatorilor Rails este OSX-ul. Dar merge, treaba e cross-platform, cam ca tot ce tine de web in general. Am petrecut zile bune ca sa ma pot conecta de sub OSX la VPN-ul lor (fiindca acesta foloseste un protocol neimplementat in clientul din Tiger), dar am gasit pana la urma pe net, gratuit, scriptul care imi rezolva problema. Avem probleme de cross-browser-compatibility, iar bucatile dezvoltate de mine cu Firefox sub Mac trebuie sa le testez, vrand nevrand, si pe IE pe PC. Ma forteaza sa pastrez, la indemana, si laptopul cel vechi cu Internet Explorer. E insa un sacrificiu care merita. Caci spre deosebire de inginerii ce au proiecte guvernamentale, pe mine nu ma supara ca o chestie merge sub o platforma si nu merge pe alta. Ma motiveaza sa le depanez pe amandoua. After all, Firefox a ajuns pe la 30% market share, Linux + OSX sunt si ele importante, deci bine-ai face sa faci produse cat mai accesibile. Cross browser inseamna deja cross-platform, faci oamenii fericiti, karma buna, profit mai mare.

Iar Vista tot nu o sa-mi iau, decat daca o veni preinstalat pe un nou PC. Dar de ce as lua un PC, cand pot lua un Apple? Poate doar daca voi fi fortat de mediu. Sau de technoconservatori.

Cand o sa scapam de tehnoconservatori?