Rugaminchidetiusa

In zona statiei de metrou Dristor sunt multicele buticuri. Dese ca ciupercile dupa ploaie, cam ca in orice alt colt de Bucuresti “modernizat”. Cobori din bloc, si daca nu chiar la parterul tau, atunci la parterul blocului vecin, sigur dai peste un “Mini Market”, butic cu de-ale gurii. Preturile de la unul la altul difera cu o mie-doua, ca doar tot de la Selgros/Metro/Cora se aprovizioneaza si ele..

Ieri am sters al doilea butic de cartier de pe lista celor in care pun piciorul. Ca si pentru primul, din motive de usi deschise..

Primul la care am renuntat e cel mai aproape de statia de metrou. Mereu cand intram era lume inauntru, stateam la o mica coada dar reuseam sa imi spun ghesul: o lamaie, o punga cu chipsuri sau un croissant. Vanzatoarele erau mai mereu intoarse pe dos, dar din inertie continuam sa cumpar. Intr-o buna zi ma grabeam tare, eram incarcat de bagaje, mergeam acasa si nu voiam sa pierd trenul. Mort de foame, am intrat in fuga sa imi iau un croissant sa-l halesc in metrou. Intru val-vartej, fac 3 pasi, sunt la ghiseu, iar vanzatorul(un baietas cu vreo 6 ani mai mic ca mine si cu toale de 5 ori mai scumpe) mi-o taie scurt: “Usa nu aveti?”; eu unul voiam doar un amarat de croissant si plecam, dura fix 3 secunde sa cer, sa pun banii si sa ies. Dar nu, tipul voia sa ma intorc 3 pasi, sa trag usa dupa mine(aveau aer conditionat si nu voiau sa-l iroseasca pe afara), sa ma intorc cei 3 pasi, sa imi cer cumparatura, sa iau croissantul si sa plec, din nou. Toate astea in timp ce ma grabeam sa nu pierd metroul.

M-am intors, l-am blagoslovit putin, am deschis usa mai larg si am plecat. De atunci nu mai cumpar din buticul respectiv.

Ieri am renuntat sa mai cumpar de la un al doilea butic. Nu ma grabeam chiar tare, dar tot m-a secat sa fiu intors dupa 5 metri facuti inauntru, cu acelasi politicos “da’ usa de ce nu o tragi dupa tine”? Era a n’spea data cand mi se zicea asta, si dintr-un imbold scurt mi-am zis ca nu mai vreau.

Nu mai vreau sa fiu pus sa ma intorc sa inchid usa dupa mine atunci cand INTRU intr-un butic. Nu e de datoria mea: un simplu arc pus la usa ar face-o mai bine. Cand intru intr-un butic sunt grabit sa iau o paine, inchid usa cand ies, dar gasesc stresant sa o fac cand intru.

Sa se ocupe altii de tras usi dupa ei, dar cata vreme am de unde alege, prefer sa intru in buticuri cu usile larg deschise. Ca de pilda cel de la 2 metri de precedentul.