All animals are equal (Politice 1)

ALL ANIMALS ARE EQUAL BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS
George Orwell, Animal Farm

Nu imi placea sa fac politica; nici chiar cand era “la moda”; in mod ciudat, de cand am iesit afara, aflu mai multe despre Romania si conducatorii sai. Si, de asemenea ciudat, ma impresioneaza mai mult.
Ma enerva intr-o vreme sa deschid Academia Catavencu, pentru ca imi arata cum tot ce misca in tara e controlat de baronii locali. Apoi a inceput sa ma enerveze sa citesc presa libera, din acelasi motiv:

Pentru ca te doare, te streseaza, te enerveaza gandul ca nu poti schimba nimic. Ca acum 15 ani mai bine stateai in casa. Ca acum 15 ani mai bine inchideai televizorul. Ca acum 15 ani mai bine fugeai afara.
Acum 15 ani; 15 ani; 15 ; savurati numarul asta; e enorm. Te gandesti la cate s-au schimbat in anii astia; totul s-a schimbat; au aparut calculatoare, internet, celulare, pernite Viva, superglue, mp3. Ce s-a schimbat cu adevarat? Presedinte este tot cine ar fi fost si daca Ceausescu ar fi cedat puterea de buna voie (exista interviuri cu rudele ramase in viata care atesta asa ceva); prim ministru, de asemenea. Baronii locali si parlamentarii sunt in general fostii sefi de securitate sau de filiala regionala de partid. Nimic nu s-a schimbat.

Dupa REVOLUTIE, Brucan a zis intr-un interviu cum ca Romaniei ii va lua 10-20 de ani pana va ajunge din urma America. A fost injurat, hulit, dizgratiat; au trecut 15 ani si am ajuns pe ultimul loc in Europa. America e departe; un vis de demult uitat.
Am uitat pentru ce am facut o REVOLUTIE. Am uitat ca nu a fost pentru salarii mai mari, pentru concedii de maternitate sau pensii (asa cum promitea Ceausescu in ultimul sau discurs din 21 decembrie 1989). Nu a fost pentru televizoare sau calculatoare. Ci pentru ca NE SATURASEM. Voiam sa indraznim sa vorbim liberi; sa gandim liberi; sa fim LIBERI; sa ne facem propriul destin, fara sa fim supusi capriciilor unor conducatori meschini; sa traim in libertate si dreptate.

A trecut vremea viselor; am uitat ce vroiam; acum suntem multumiti ca avem o slujba ce ne permite sa platim intretinerea; ca ne permitem sa ne luam portocale din Carrefour; ca ne permitem sa plecam o data pe an in excursie in Grecia. Am uitat ca de fapt voiam sa nu ne mai fie frica; ca voiam ca lumea sa fie dreapta si fiecare sa castige dupa merit; ca nu voiam coruptie, nu voiam saracie, nu voiam minciuni.
Multi se amagesc cu mirajul UE si-si zic ca odata intrati, va veni belsugul peste noi, coruptia va disparea si actualii politicieni mafioti vor pierde puterea; as dori asta; pentru ca prea multi o cred pentru a fi in stare sa schimbe ceva cu adevarat.

Eu insa nu mai pot rabda; spumeg de furie; spumeg de nervi; vreau sa votez . Pentru ca daca nu incerci, nu poti sa schimbi nimic.

Linkul zilei: Politice 2