Odihneste-te in pace, Steve Jobs!

Astazi a murit Steve Jobs, fostul CEO al companiei Apple, probabil omul care a influentat cel mai mult lumea, de la inventia tranzistorului incoace (inventia WWW-ului e un runner-up, dar probabil WWW-ul nu ar fi existat fara Steve Jobs).

Daca, satui de iPhoane, Macuri si in general de fani Apple, va intebati care e faza si de ce v-ar pasa atat de mult de el, se cere o scurta recapitulare:

  1. Jucaria asta din fata ta. Calculator personal. Probabil nu ar fi existat. Apple au fost primii care au creat un calculator personal comercial, restul industriei era convinsa ca lumea nu are nevoie de asa ceva. Ar fi fost altceva in locul lui – probabil terminale fara inteligenta si autonomie, conectate la un server central de dimensiunea unor camere. Fara interfata grafica(sau poate una primitiva), evident, avand cel mult un mouse butucanos. Nici gand de fonturi, design sau aspect prietenos.
  2. Jucaria aia din buzunarul tau, Droid/HTC/LG… Nu ar fi existat in forma asta fara iPhone-ul lui Steve Jobs. Nu ar fi fost dreptunghiular, putin rotunjit, fara stylus, cu un ecran pe intreaga suprafata si cu un minim de butoane. Ecranul ar fi fost de doua ori mai mic ca sa faca loc tastaturii numerice sau qwerty (sau virtuale, cu stylus-ul), rotirea automata nu si-ar fi avut locul, navigarea pe internet s-ar fi facut in sistem WAP sau HTML-fara-javascript, zoom-ul cu butoane separate. Pozele ar fi aratat groaznic, asa cum e de asteptat de la un mobil. Aplicatii scumpe si greu de instalat(sms-uri la numere cu suprataxa), dar oricum nu ai fi instalat nimic pe el si te-ai fi bazat pe ce venea gata pus de operator. PS. daca ai Nokia sau BlackBerry, probabil nu prea s-ar fi schimbat chestii.
  3. Jucaria aia din mana ta. iPad-ul. Mda. S-ar fi chemat Windows Tablet, ar fi costat 2000 de dolari si pentru ea ai fi avut nevoie de stylus si de muschi seriosi. Dar scuze.. cum ziceam mai sus, probabil nici Windows si nici ideea de computer personal (nemaivorbind de cel portabil) nu ar fi existat.

Asa ca odihneste-te in pace, Steve! Ai schimbat ultima jumatate de secol mai profund decat oricare altul. Si pentru asta nu te vom uita!

« home