Transalpina si Ranca

In weekendul trecut, cel prelungit cu Sfanta Marie Mare ne-am facut si noi drum pe Transalpina – cea mai inalta sosea din Romania, recent asfaltata (si in curs de extra asfaltare) si devenita astfel o concurenta serioasa la popularitatea Transfagarasanului. Grupul cu care eram rezervase din vreme (cu o luna inainte) o intreaga pensiune la Ranca, miscare foarte inspirata pentru ca, cel putin in weekendul vizitei noastre, micul catun devenit peste noapte statiune de schi era arhiplin, iar preturile la cazare explodasera(pentru cei fara rezervari prealabile).

Si pentru ca am promis stie-el-cui ca voi bloga despre asta si cele cateva aventuri de pe acolo, iata si un scurt rezumat:

Soseaua:

Foarte frumoasa. Transfagarasanul ramane, zic eu si cine l-a mai vazut, mult mai spectaculoasa, dar nici cu Transalpina nu mi-ar fi foarte rusine, la o adica. Cu mici exceptii(portiuni frecvente de 10-30 de metri pe langa Obarsia Lotrului si mai apoi spre Sebes, unde erau lucrari) era chiar proaspat asfaltata; foarte aglomerata, mai ales pe sus pe la zona de altitudine maxima, unde toti opreau sa se pozeze cu valea in spate.

Cazarea:

Casa Marjacu(http://www.turistinfo.ro/ranca/cazare-ranca/casa_de_vacanta_marjacu-c65004.html) era frumusica, dotata, cochet aranjata interior. Pacat cu nenea-administrator si tanti-care-nu-stiu-ce-cauta-acolo-ca-nu-facea-nimic care au cam incercat sa ne strice cheful. Cand ai stabilit un pret pentru a inchiria o intreaga vila te astepti la intimitate si, evident, la o vila intreaga. Si incepi sa te enervezi cand in vila rezervata pentru tine mai sunt cazati pe sest alti chiriasi in camere neocupate, cand incearca sa ti se ceara un pret mai mare decat cel stabilit initial, cand cearceafurile le primesti gata folosite iar tanti (banuim ca probabil era cea responsabila cu curatenia) iti sta pe cap uitandu-se la TV Favorit si fumand tigara dupa tigara.

Ca sa fim intelesi insa, noi ne-am simtit foarte bine, iar respectiva casa de vacanta este chiar ok. Doar ne-a ofticat felul meschin in care unii nu reusesc sa inteleaga puterea cuvantului si a contractului ci incearca sa mai fure ei cate un pic si sa-si mai bage un banut in buzunar fara stirea sefului.

Mancarea:

Si daca tot vorbeam de mici nesimtiri, am ajuns si la punctul culminant, adica cea mai naspa experienta culinara din viata mea/noastra. La restaurantul “Pensiunea Eden” (http://www.ranca-eden.ro/). Comanda de mancare data pe la ora 8 seara a venit candva pe la 10:40, cu portii minuscule, mancarea deja rece, la niste preturi incredibile (nu exagerez, incredibil de mari – mai mari decat la Mamaia). Personal am avut noroc cu cosul de paine din fata, ca nu am lesinat de foame in asteptarea mesei. Combinata cu nesimtirea servirii si incercarilor de a umfla nota in ciuda preturilor deja enorme, a fost cea mai catastrofala cina pe care am avut-o de multa vreme. Nu e doar parerea mea, ci a intregului grup de 15 oameni care am incercat sa cinam acolo. V-as zice sa o evitati dar poate voi aveti alt noroc – doar sa stiti ca se poate manca mai ieftin, mai bun si muult mai rapid probabil in oricare alta parte a statiunii.

Experienta:

Deosebita. Ne-am distrat pe cinste, am cules si mancat afine, zmeura si mure, ne-am simtit bine (stiu ca nu pare din cele scrise mai sus – dar doar nu o sa povestesc ce petreceri am facut pana la 3 noaptea asa, ca sa ne mai racorim), am avut o vreme grozava, privelisti deosebite. Iar ca incheiere, daca mergeti pe Transalpina, fiti pregatiti cu rezervorul plin.

« home