Se putea si mai rau

Una din certitudinile existentei este ca, orice ti s-ar intampla, sigur “se putea si mai rau“. In varianta plina de simpatie si compasiune, “bine ca nu ai patit ceva mai rau“. In varianta cinica, “viata-i dura“.

Indiferent prin ce ghinioane ai trece, ce necazuri mici sau mari ti s-ar intampla, lumea va incerca sa te imbarbateze. E un reflex al carui rost il intelegi, felul asta in care lumea e pornita sa te ajute; sau sa faca haz de necaz.

De cele mai multe ori, interventia lumii se face prin interlocutori. De pilda (ipotetic vorbind) sa il suni pe un prieten sa i te plangi ca ti s-a ars calculatorul, si sa primesti o replica de genul “bine ca nu ti-a dat foc la casa (he he)“. Alte ori, in lipsa unui interlocutor real, lumea va prelua initiativa, aratandu-ti singura exemple cu “se putea si mai rau”. Esti ofticat ca ai avut un mic accident de circulatie care ti-a indoit masina? Ce, asta e un necaz? Ah, necaz e de-abia cand afli ca ti-a expirat ITP-ul si ca RAR-ul si CASCO-ul nu vor plati nimic (caz real, happened to a friend). Vrei si mai mult? Ai de platit amenda la politie pentru ca, deh, ti-a expirat ITP-ul.

Lumea e un Topper din universul Dilbert [ref 1, 2, etc..]. Cum indraznesti sa te plangi, cum iti arata ca “se poate si mai rau“. De parca nu stiai asta. Mereu e bine ca nu ai patit ceva mai rau. Mereu e bine ca inca ai gura sa povestesti si plamani pentru asta. Dar nu e un concurs.

La sfarsitul zilei, tot ce iti poti dori e ca lumea sa-ti ofere un umar tacut, intelegator si empatic, pe care sa te plangi. Ca e bine sa te descarci nervos din cand in cand, sa eliberezi sinapsele de tensiune acumulata. Sa mai dai afara din [frustrare][4] si furie muta. Si atunci iti dai seama ce binecuvantare e sa ai prieteni adevarati, parinti intelegatori sau o sotie iubitoare.

Pentru ca uneori ai nevoie de un umar.


Nu, nu am scris asta ca incepeti sa-mi dati buzuri sau comentarii cu “ce s-a intamplat”. Ziceam si eu asa, in general. Ca nu mai scrisesem de mult pe blog.</p>

[4]: http://twitter.com/dcip/status/4676611770 “”

« home