Netcamp 2008 – poze si concluzii

Am fost ieri la Netcamp.

In plan personal am primit niste vesti foarte bune de la cineva foarte important pentru viitorul meu :P. Am socializat cu bloggeri si oameni din online, am pus tara la cale, am facut planuri de viitor, l-am cunoscut in sfarsit live pe Arhi.

Cateva idei:

1. Ubiquity e o extensie de la Mozilla Labs care nu i-a mers prea bine lui TRISTAN NITOT, fondator si presedinte al Mozilla Europe. Nici mie nu imi merge grozav(cred ca nu i-am invatat eu toate shortcuturile), desi promite foarte multe: un fel de meta-extensie gen linie de comanda pentru web, cu care poti posta pe digg sau twitter, poti traduce, da emailuri si in general folosi tot felul de servicii web sau desktop, totul dintr-o linie de comanda oarecum similara lui QuickSilver

2. Alexandre Almajean ne-a deprimat putin, cerand ca proiectele online sa fie servicii reale si utile, si nu facute doar de dragul “me too” sau sperand intr-o monetizare facila prin publicitate. Asta in contextul crizei ce se apropie, in care vor supravietui doar serviciile cu adevarat utile si pentru care lumea va fi dispusa sa plateasca. Tot el a comentat webul romanesc, un peisaj intesat de coruptie la nivelul regiilor de publicitate, furt de continut si spam


3. Cei doi Pidjini ne-au povestit urmatoarele: Tudor despre cum spui o poveste (trebuie sa imbini cu succes timingul, reactia si surpriza), iar Eugen despre brand property, logo, culoare si a insistat pe personajele din jurul brandului, uneori mai puternice decat chiar logoul. Exemple notabile in .ro ar fi Hipopotamul Metropotam si Crocodilul Trilulilu. Chestii interesante si utile, dupa cum va spuneam.

4. Dragos Manac ne-a speriat cu a sa prezentare intitulata “Sange pe perete”. Practic, o viziune pesimista despre criza si cum ii vom supravietui: muncind mult, facand oarece sacrificii, concentrandu-ne pe valoare.

In cadrul workshopurilor i-am ascultat pe Mihai Dragan povestind entuziast cum si-a pornit firma fara vreun ban in buzunar, fara relatii sau notorietate, si cum e posibil sa cresti mare prin forte proprii si pasiune.

Bobby Voicu ne-a entuziasmat zicand ca, in calitate de programatori nu trebuie sa reinventam roata, e mai usor ca oricand sa pornim un site/comunitate online, eventual folosind nenumaratele API-uri si scule pentru online, din cadrul YDN(Yahoo Developer Network). Exemple de succes ar fi Photoree, the image bookmarking and recommendation system , care foloseste api-urile Flickr ca sa ne incante cu poze alese pe gustul fiecaruia.

Zoli Herczeg a povestit programatorilor Microsoft-oriented despre programul Bizspark care ofera licente professional aproape gratis(100$ dupa 3 ani) startupurilor sau dezvoltatorilor independenti (PFA, etc..) care vor sa programeze pe platforme Microsoft. Asta include si preturile la licentele server pentru produse web, si (cand va fi disponibil) acces gratis la cloud-computing pe platforma Azure.

La capitolul antreprenoriat, Calin Fusu de la Neogen a acoperit etapele finantarii unui business, avantajele si dezavantajele fiecareia, precum si responsabilitatile asociate. Vlad Stan a fost foarte entuziast povestind despre SeedMoney si cum un antreprenor adevarat este in primul rand motivat de pasiune. A explicat diferenta dintre idee (toata lumea are idei), gand (o idee pe care o dezvolti o vreme indelungata, luni de zile) si viziune (gand care te obsedeaza ani in sir, care iti da perspectiva de detaliu asupra proiectului tau, de la inceput pana la sfarsit). SeedMoney ar cauta asadar sa investeasca in oameni si viziune, nu neaparat in planuri de afaceri; iar cum banii nu sunt importanti, marele lor aport este in sfaturi si indrumare.

Au mai fost si alte chestii interesante, dar nu le-am retinut pe toate. In plus, deoarece a trebuit sa plec pe la 6 si ceva, am ratat prezentarile de la Netstartup. Am inteles totusi ca marele premiu ar fi fost castigat de Viorel Spinu cu Task Writer. Felicitari!


Similar Posts:

0 Comments

[…] mai scris si altii: swamp, buddha, zoso aici si aici, alexbrie, inconstantin, sorin, si o fatuca […]

[…] a scris pe blog-ul sau ce s-a intamplat anul trecut iar swamp , alex si denisa au expus impresiile e anul acesta; poate la anul voi avea si eu ce […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.