Ce pictori romani cunoasteti si apreciati?

Cand mi-a fost pusa intrebarea din titlu… m-a lasat mut, frustrat si putin nervos – e enervant cand iti dai seama ca nu te pricepi la arta destul cat sa (re)cunosti si alte nume in afara lui Grigorescu, Tonita sau Aman(nu mai vorbesc de stiluri sau lucrari importante). Mda, in fine, asta e, ghinion, tot e bine ca recunosc cativa suprarealisti sau abstracti din arta mondiala(Kandinski, Klee, Magritte, Miro, Mondrian si cam atat). Si uite ca aflu la ce erau utile revistutele alea cu Mari Pictori pe care le cumparam in anul 3 de facultate.

Dar pictori romani si picturi ale lor? Ce tablou ai cumpara, daca banii n-ar fi o problema?

Habar n-am.

La o adica, poate un tablou fara titlu, pe care sa-l botez chiar eu – i-as zice “geamuri sparte“. Sau poate ca mi s-ar parea haios sa-mi atarn pe perete un tablou de genul lui “Log Off“, desi probabil ar fi culmea geek-ismului si auto-ironiei unui Mac user.

Dar mai bine tac naibii din gura si dau Cezarului ce-i al Cezarului si taranului ce-i al taranului – nu ma pricep si pace. E tare greu cu artele astea, dom’ne.


Similar Posts:

8 Comments +

  1. Aceeasi frustrare am avut-o cand m-am intrebat eu singur ce arhitecti romani stiu. Inafara de doamna Anca Something, care a desenat Casa Poporului(refuz sa-i zic Palat) nu stiu nici unul. Si eram convins ca exista! Avem multe de bagat la cap

  2. De la romani Grigorescu – Caru cu boi (da nu se vinde)
    De la straini Rembrandt – Rondu’ de noapte (da nici asta nu se vinde, ca e pazit in Amsterdam mai tare decat banii de la Banca Nationala)

  3. Prin aceasta scriere tocmai mi-ai demnostrat ca nici eu nu stiu nimic despre arta si cultura ca sa zic asa. Eu + arta = multimea vida 😐
    Totusi, spre deosebire de tine, inca ma mai bucur de copilarie si am timp sa invat. Probabil asta o sa fac in urmatoarele 2-3 saptamani

  4. Luchian, a pictat flori. Chiar are un tablou numit Anemone. 😀 Boii lui Grigorescu, Tonita si poate la un google apar alte zeci de pictori. Sa se faca un site special pt ei sa ii stim! Ca daca nu vb nimeni de ei cum sa raspundem noi la intrebari din astea… Off!

Leave a Reply