(Sper ca) Ultima despre alegeri

Imi place comic-ul lui Adrian: . Parerea mea despre alegerile din Romania este insa putin diferita:

La fiecare patru ani, cumva-necumva toti incearca sa o dea intoarsa si sa-mi puna MIE in cârcă tot ce e in neregulă in tara asta. EU sunt de vina ca nu merge treaba bine, pentru ca EU nu votez. Din cauza MEA politicienii sunt corupti, pentru ca EU nu mai vreau sa-i votez. EU nu am voie sa ma plang de nimic, pentru ca EU imi manifest sictirul fata de sistemul judiciaro-politico-administrativ romanesc. Huh? De unde si pana unde ar fi vina MEA?

In teorie, Romania ar trebui sa fie o democratie. Dar Romania nu este defel asa ceva.


Nu din cauza ca nu se duce lumea la vot odata la 4 ani, ci din cauza ca, in intervalul de patru ani care trec intre alegeri, noi, cetatenii romani, trebuie sa tinem ciocul mic si sa tinem dintii stansi. Romania este o democratie periodica, cu perioada de 4 ani. Intre acesti patru ani tara noastra este o dictatura, dictatura a caracatitei, coruptiei, cercurilor de interese, mafiei sau cum vreti voi sa o mai numiti. Faptul ca lumea se duce la vot este, intr-adevar, o fateta importanta a democratiei, dar nu e singura. Intr-un sistem cu adevarat democratic si civilizat, cetatenii ar putea sa controleze, tempereze si penalizeze abuzurile alesilor SI INTRE TIMP; nu doar la fiecare patru ani.

Intr-o adevarata democratie, ministrii corupti si-ar da demisia si ar face ani de inchisoare pentru abuzurile de putere; parlamentarii nu ar avea imunitate; politicienii ar fi responsabili si raspunzatori pentru alegerile si deciziile lor. Dar Romania este mult prea murdara, judecatorii prea venali, politicienii prea corupti; Romania nu este cu nimic mai breaza decat o tara bananiera in care cei puternici si avuti trag sforile dupa care joaca restul norodului.

Asa ca, dragi alegatori constiinciosi, nu va mai irositi energia incercand sa-mi aratati cat de antidemocratic pot fi alegand, din cand in cand, sa nu merg la vot. Daca vreti sa ma convingeti sa votez, dati-mi si exemplul vostru: scoateti din parlament leprele, aruncati in puscarie hotii, inlocuiti judecatorii corupti si politistii murdari. Pana atunci, insa, eu voi sta linistit in banca mea, imi voi curata CV-ul si voi cauta discret informatii despre emigrare.

Nu in ultimul rand, m-am cam saturat sa votez. In ultimii ani am avut alegeri pentru primarie, alegeri pentru europarlamentare, referendum pentru salvarea lui Basescu, referendum pentru constitutie. Cam multe. Spiritul meu civic s-a epuizat, are nevoie de cativa ani de odihna ca sa-si revina. Cine stie? Poate peste patru ani voi fi mai bataios ca niciodata.


Similar Posts: