Deadlineuri

Din anul 3, de cand am inceput sa lucrez in software, am invatat sa urasc din toti rarunchii un concept: Deadline-ul. De fapt, doua; al doilea este Sedinta. Lista nu este sortata, inca nu m-am hotarat daca urasc mai mult deadline-urile decat sedintele sau invers.

Nu-i nicio problema cu deadline-urile, ca si concept. Este firesc ca orice proiect sa aibe un termen limita, impus de ceva factori de decizie(clientul, sau seful, sau marketingul…); fara termene limita lucrurile s-ar amana la nesfarsit, intr-un clasic stil murphian sau … romanesc (nu lasa pe maine ce poti face poimaine, etc…). Urasc in schimb urmatoarea chestie, al naibii de enervanta(orice asemanare cu fapte si personaje reale e, evident, intamplatoare):

Ti se da un deadline: fie el .. acum 3 saptamani, vineri.

Muncesti ca chioru, nu iesi din casa, mananci paine goala infulecata din zbor pe deasupra tastaturii. Ochii incep sa ti se incetoseze, gandurile la fel, degetele dor, barba creste nedestelenita. Lucrezi ca boul de la 8 dimineata pana pe la 8 seara cand deja capul te doare prea tare ca sa mai poti face ceva.
Vineri… fericit, ai zero buguri in lista. Ai facut-o.
Sambata dimineata verifici Inbox-ul: “Hey guys, we’ll have to delay the deadline, since some of you didn’t finish their work. The new deadline is Wednesday.

Luni dimineata lista de buguri este plina. S-au mai descoperit scenarii, doleante, buguri.

Muncesti ca chioru, nu iesi din casa, mananci paine goala… etc… etc…; alergi ca boul, tot ce faci faci in graba, nu poti sta nicaieri cum trebuie, nu mergi la Wurbe, nici la conferinte de presa; ai, nu-i asa, de lucru.

Miercuri seara rasufli usurat – lista este goala.

Joi dimineata, alte buguri. Pentru ca s-au mai schimbat specificatii, unele chestii facute saptamana precedenta trebuie aruncate si luate de la inceput. Se amana pana luni.

Luni dimineata te asteapta 7 mailuri

Noi cerinte, trebuie sa il acoperi pe un coleg care este in mare intarziere. Se amana cu o saptamana, in care trebuie sa mai implementezi un modul, sa cercetezi API-uri, etc.
Muncesti ca chioru, etc… etc… si reusesti imposibilul – termini si modulul inceput de coleg. Vineri seara. A mai trecut o saptamana.

Noua saptamana incepe in forta

Ai 30 de buguri acumulate in lista. Alte chestii care s-au schimbat intre timp, care nu au fost clare la inceput, etc. Legate atat de insarcinarile tale initiale cat si de cele noi, primite saptamana trecuta. Muncesti ca chioru, desi te clatini. Primesti si mail – deadline-ul s-a mutat pe miercuri seara. Muncesti ca chioru, mai rezolvi cateva si marti; mai ai vreo 11 buguri, chit ca mari si grele.
Te clatini deja de epuizare, barba zace nerasa de o saptamana, albul ochilor nu se mai vede, e un rosu injectat.

Primesti mail: pentru ca alt coleg inca are vreo 60 de buguri nerezolvate, se amana pentru joi seara. Si o sa ti se repartizeze si tie cateva din chestiile nerezolvate de el.

I love my job.


Similar Posts:

6 Comments +

 1. Şedinţele şi mie mi se par cea mai proastă idee posibilă într-o firmă mică/medie (max 20 angajaţi) în care toţi oamenii se văd zilnic. În cazul firmelor mai mari nu ştiu cât de utile sunt, dar am câteva dubii şi acolo.
  Cât despre deadline-uri… Well… Asta facem, din asta trăim. And i really love my job 😀

 2. Deadline pentru ce? alpha, beta, production?
  am lucrat in locuri unde se tragea la foc continuu, saptamana avea 90 de ore de lucru si le uram din aceleasi motive. Totul era haotic, neplanificat si frustrarea era mare( erau doua startupuri, cumva explicabil).
  Unde lucrez acum avem code freeze la 1-2 saptamani si un build incremental. Deadline-urile le avem anuntate din timp si in general nu sint probleme in a termina munca.
  Ridica problema asta la sedinte si vedeti ce puteti face pt imbunatatirea procesului(daca e vreunul).

 3. mie-mi place si mai tare cand stai o noapte intreaga ca sa atingi un deadline ca apoi sa descoperi ca oricum mai sunt si altele de facut, deci tot nu e gata si nici nu murea nimeni daca nu era gata

 4. sounds a lot like agile programming 🙂 inca n-am ajuns sa urasc deadline-ul, dar sedintele si cei care le impun pe amandoua … ok, deviez …

Leave a Reply