Cine iese castigator la uninominal?

Acest document al Asociatiei Pro Democratia (via DeCe) explica, in termeni destul de rezonabili, cum functioneaza sistemul de vot uninominal.

Are 3 pagini, iar daca calculele matematice din primele doua pagini tind sa va plictiseasca puteti sari direct la ultima pagina, din care am si extras citatele pe care le puteti vedea pe pagina articolului.

In principiu, din cate inteleg, intr-o anumita circumscriptie, conteaza daca partidul este cel dominant – caz in care pune mana pe mai multe mandate la nivel de circumscriptie; mai conteaza si succesele sale la nivel national, caz in care poate pune mana pe inca ceva mandate din circumscriptie. Un candidat/partid care iese majoritar intr-un anumit colegiu nu are garantia ca va prinde un mandat. Chiar daca are majoritatea voturilor din colegiu, el poate in continuare sa piarda mandatul daca partidul sau nu a depasit coeficientul necesar la nivel de circumscriptie. Nu mi-e clar inca statutul candidatilor independenti, care par dezavantajati din start.


(Sublinierile imi apartin)

…se pare că reprezentarea nu este cea pe care am intuiti-o. Totuşi, dacă ne uitam cu atenţie, vedem că situaţia este „corectă” dacă avem în vedere imaginea de ansamblu de la nivelul circumscripţiei (judeţului).

De exemplu, în colegiul nr. 4, cele mai multe voturi sunt strânse de către candidatul partidului C (10.926 voturi), dar mandatul este atribuit candidatului partidului A (9.896 voturi). La nivel de colegiu ne pare injust, dar dacă privim toate colegiile din circumscripţie, observăm ca partidul C va primi cele două mandate în colegiile unde candidaţii săi au primit 13.383 voturi, respectiv 15.076 voturi. Cu alte cuvinte, în cazul partidului C, primesc mandate candidaţii care strâng mai multe voturi (deci se bucură de un sprijin electoral mai larg) în detrimentul colegilor lor de partid care strâng mai puţine voturi, deşi sunt mai bine plasaţi în colegiu.

În cazul partidului A observăm însă o situaţie opusă, în care candidaţii cei mai bine plasaţi (din colegiile nr. 3 şi 5) nu primesc mandat. Acest lucru se datorează faptului că în colegiile respective candidaţii partidului C sunt mult mai bine plasaţi decât cei ai partidului A.

La nivelul circumscripţiei, alegătorii sunt repezentaţi ţinându-se însă cont de numărul de mandate cuvenit fiecărui partid. Interpretând raporturile din tabelul nr. 4 ca fracţiuni de mandat câştigate de fiecare candidat, constatăm că mandatele vor fi atribuite acelor candidaţi care obţin „cât mai mult” dintr-un mandat la nivelul circumscripţiei.

Tot ma chinui sa trag concluzii, dar nu gasesc nimic mai bun decat ce scrie deja in document.


Similar Posts:

2 Comments +

  1. E veche treaba! Tocmai in week-end vorbeam cu Dan Dumitrescu si zicea ca lui i-ar placea sa ia in circumscriptia lui 50% + 1 vot, dar sa nu intre in parlament si sa le demonstreze desteptilor care l-au aprobat, ca e un sistem TAMPIT! 🙁

  2. Explica-i sistemul asta omului de la tara! Explica-i omului care munceste 9h/zi in fabrica, la papuci.
    Sa presupunem prin absurd ca majoritatea voturilor – 90%- sunt anulate pentru ca alegatorii au pus 10 stampile pe un singur buletin. Cine “castiga” atunci?

Leave a Reply