Teaser…

Parca vad ca o sa pierd iar o groaza de cititori, suparati ca critic o intentie de altfel laudabila. Asa ca nu o sa dau nume sperand ca nimeni sa nu se supere. Pana la urma vorbesc despre o chestie generala…


Acum ceva vreme primesc in inbox un newsletter de la o companie de pe aceste meleaguri. Cum cu acea adresa de mail nu sunt abonat la vreun newsletter, mi-am zis ca o fi vreun spam scapat prin filtrul Gmail. Oricum, respectivul mesaj nu zicea mai nimic – decat ca.. sa ma pregatesc. Trece saptamana si mai primesc un mail; tot in inbox, de la aceeasi companie. Tot nimic nu zicea decat ca… sa ma pregatesc.

Ma uit putintel crucis si imi suflec manecile – “mai, careva s-o fi jucat cu adresa mea de mail”. Ia sa le dau eu un reply prin care sa-i rog sa ma sterge din baza de date – nu de alta, dar ma temeam ca obiceiul sa nu degenereze – pana la urma, pe adresa asta prefer sa primesc doar chestii… utile.

Raspunsul nu intarzie sa vina, zicand ceva de genul: “cele doua emailuri erau un teaser pentru un eveniment ce va avea loc curand, si la care veti fi invitat, in calitate de blogger”.

Am refuzat politicos invitatia, cu atat mai mult cu cat (inca) nu mi se spusese despre ce este vorba(al patrulea email mi-a explicat, dar era deja prea tarziu si decizia fusese luata).

Inchei scurt dand un sfat autorilor de newslettere sau emailuri corporatiste: pe internet oamenii nu au rabdare. Nu ii poti face curiosi prin teasere ce nu spun nimic(cum o facea Zu prin statiile de metrou), pentru ca atentia online a oamenilor este o resursa rarisima. Nu avem rabdare; nu avem timp; nu avem chef sa ne incarcam mintea cu… teasere. Spune-ti dorinta din prima; comunica importantul inca din prima propozitie; ba chiar din Subject-ul emailului. Daca ai noroc, poate ma intereseaza si voi citi si detaliile. Daca nu ai noroc, voi ignora chiar si primul mesaj, daramite pe urmatoarele.

Cam asa stau lucrurile si pe messenger – am mai scris-o, dar se pare ca nu a fost citita intr-ajuns: cand sunt zilnic pe net de multi ani de zile, cand numarul de contacte pe Messenger e de ordinul zecilor sau sutelor, nu mai am rabdare pentru preludiu; nici macar pentru un Salut (urmat de o lunga pauza in care ai vrea sa-ti raspund). Daca vrei doar sa chatuim, poti zice “Salut, ce mai faci, ai timp de baliverne?” (sau ceva de genul asta); daca vrei sa te ajut cu ceva, spune “Salut, poti sa ma ajuti cu ceva? Uite despre ce e vorba…”(sau ceva de genul asta).

Sper c-ati inteles ideea – pe masura ce ne mutam viata in online, si regulile de comunicare trebuie sa se adapteze. Daca nu, riscam sa ne trezim ignorati – asemeni tocilarului timid care se duce in bar si trimite un zambet discret frumoasei liceului; sau, mai rau, se duce la ea, ii zice “Salut”, se inroseste, se fastaceste si-si arunca ochii in pamant, asteptand ca EA sa-l ia de mana si sa-l duca acasa. Ori, asta nu merge decat in povesti, dupa cum o stim prea bine.


Similar Posts:

5 Comments +

  1. Da’ ai fost chiar rabdator, eu as fi marcat’o ca spam relativ repede 🙂 Si de unde iti stiau adresa de email, ca nu o vad nicaieri pe blog.

  2. eu am încercat în general o abordare la modul: salut, am nevoie de ajutorul tău, (aici vine descrisă problema super laconic, astfel încât să nu ocup timpului omului din prima cu prea multe detalii), dacă vrei/poţi să mă ajuţi, îţi dau mai multe detalii/link/whatever.
    numai bine.

    mi s-a răspuns, într-adevăr, de câteva ori, cam târziu, dar … cel puţin mă ştiu „salvat” de afirmaţia: iaute-l mă cum spamează cu mailuri & co.

  3. Corect. De cele mai multe ori poti descrie orice problema/propunere/oferta in 3-4 randuri, daca renunti la exprimari de lemn si mesaje promotionale vagi. Iar 3-4 randuri pot ajunge mult mai repede si sigur la destinatie -> in atentia corespondentului, decat pagini intregi de … teasere 😀

Leave a Reply