Inca una politica si ma duc..

Americanii trebuie sa se inregistreze (unde anume, habar n’am, ca n-am fost niciodata la ei) ca alegatori.
De-abia dupa aia au voie sa voteze.

Vreau sa vad si eu chestia asta in Romania. Asa, ca sa nu mai mearga scheme cu “urna mobila”, cu camioanele umplute cu alegatori, adusi din cucuietzii din deal si invatati sa puna stampila “pe ala cu floarea, nu pe ala cu sageata”.

Vreau ca toti cei care, asemeni mie, nu au chef sa voteze, sa nu o faca. Sa nu se mai iroseasca bani pentru a tipari buletine de vot ce nu vor fi utilizate(sau vor fi utilizate mai apoi, la prefectura, cand nu iese cine trebuie).

Cu jumatate de an inainte de alegeri, sa te duci frumusel la primarie si sa completezi formularul cu “vreau sa votez”. Acesta sa se indosarieze, iar tanti de la primarie sa te bifeze in calculator si sa-ti dea buletinul de alegator.

Cel mai tare ar fi ca inregistrarea ca alegator sa se faca … online. Dar aici deja sunt marsav.


Similar Posts:

6 Comments +

  1. Faza cu inregistrarea la americani e intr-adevar doar o metoda menita sa previna/reduca frauda si turismul electoral, si chiar pare o procedura usor de implementat oriunde. Dar pentru asta sunt necesare niste mecanisme, puse in practica de niste institutii, unde lucreaza niste oameni, care au in sprijinul lor o logistica bine pusa la punct. Si oricum, in sistemul lor de vot indirect, prin electori, pana si cei care aleg sa nu voteze conteaza intr-un fel prin prisma faptului ca populatia din fiecare stat e luata in calcul la determinarea numarului de electori. Dar asta e o alta poveste…

  2. Si daca tot facem inregistrare, ii putem supune si la un test – doar cat sa vedem ca nu sunt total idioti 🙂 Ceva simplu, macar ca antispam-ul de la formul asta de comentarii: “AntiSpam: Cat face: 6 + 8 ?”

  3. O idee buna, practica. Din pacate cei care ar trebui sa aplice anumite idei, le au proaste. Insa treaba pe care o zici tu e ca si uninominalul. O ideea buna care in Romania devine proasta daca intervin politicienii.

  4. Se pare ca sfatul lui Finkelstein (sau cum il cheama pe adviserul pnl) de a promova ideea ca toti sunt la fel, deci nu ma duc la vot, prinde…

  5. Cred ca ar fi mai bine – sa vina cei motivati si eventual informati. Cei cu mai mult spirit civic, cei pasionati de politica, cei care, de pilda, stiu cine e ministrul invatamantului, justitiei sau finantelor(asadar nu si eu, care sunt varza la capitolul asta).

    Prezenta la vot de dragul prezentei este cu mult mai nociva.

Leave a Reply