Bloguri valoroase fără trafic

Daca e vineri este guest blogging.

Andrei Boar are 19 ani, este student la Cluj, a castigat locul 3 la Roblogfest 2007(bloguri sub 18 ani) si a participat la proiectul Bulandra Underground 2008. Ii puteti urmari aventurile cotidiene pe blogul sau www.zuzu-concept.com.

E o fostă colegă, tipă deşteaptă cu imaginaţie şi talent. Scrie atât de bine încât e perfect conştientă de talentul ei . Şi de aceea vrea să-şi facă un blog. Crede că în câteva luni dacă se va ţine serios de treabă, cu talentul ei va ajunge sigur în rândul marilor bloggeri.
Vor trece doi ani şi tot nu va fi celebră. Da, va începe să aibă ceva vizitatori, dar foarte probabil nu va trece niciodată pragul de câteva zeci de vizitatori pe zi.

Pentru că:

e foarte greu să avansezi în blogosferă. Marii bloggeri sunt mari pentru că au experienţă. Aceştia sunt OK. De ce să-i schimbi, atâta timp cât sunt buni în ceea ce fac? Mari bloggeri, e o categorie cu un număr redus de membrii. Aceasta se poate schimba doar dacă bloggerii respectivi se vor lăsa de meseria lor. Dar cel mai probabil n-o vor face pentru că sunt pasionaţi de domeniu.

lumea e sătulă de baliverne existenţiale. Da, probabil vei găsi oameni care îţi împărtăşesc părerea, dar niciodată nu vor fi numeroşi. Pentru că sunt mii de bloguri care tratează aceleaşi subiecte: dragoste, singurătate, viaţă personală, etc. Şi chiar dacă eşti pasionat de dileme, acestea sunt percepute ca marfă ieftină.

tu eşti un om obişnuit. Viaţa ta e una obişnuită. Tudor Chirilă scrie 3 rânduri şi primeşte 40 de comentarii. Tu scrii un text mult mai valoros în care chiar spui ceva şi vei primi 3-4. Pentru că tu nu eşti vedetă. Lumea nu e interesată de o existenţă banală.

trăim într-o ţară în care Lăpuşneanu e scriitor şi Becali o ameninţare pentru Băsescu la fotoliul prezidenţial. Cu cât scrii mai bine cu atâta eşti mai neînţeles. N-ai cu cine! Foarte puţini ţi-ar înţelege subtilităţile inteligente.

pe internet lumea vrea viteză. Toţi vor acumulare rapidă de informaţie. Tu vrei să îţi exprimi corect părerea şi scrii un articol de două pagini. Nimeni nu-l va citi pentru că nimeni n-are timpul şi răbdarea necesare.

tu, blogger amărât încerci să faci un text plin de artificii stilistice cu fraze bine închegate şi-un limbaj de miere. Publicul de pe net nu vrea dulcegării oricât de bine ai scrie tu. Dacă internautul vrea frumuseţi, dă un Turn Off la PC, merge la librărie şi îşi cumpără o carte. E mult mai uşor şi mult mai sigur că va citi ceva valoros.

Poţi face 3 lucruri:

Te poţi compromite. Poţi să scrii tâmpenii scurte şi chiar dacă nu vei ajunge un mare blogger, îţi va creşte semnificativ. Apucă-te să dai sfaturi de SEO (dacă nu ştii ce ăla e SEO stai liniştit, toţi care scriu de SEO pe bloguri habar n-au ce-i aia), poţi scrie cum să faci bani din bloguri sau te poţi apuca să copiezi ştiri. Mult mai simplu, înjură un mare blogger. Şi dacă te va înjura înapoi, bucură-te: ai fost băgat în seamă.

Vrei mai multe comentarii? Scrie tâmpenii şi lumea va da iama să-ţi spună că eşti tâmpit. Românul abia aşteaptă să dea de unul mai prost ca el şi să-l înjure.
Ai putea să scrii la fel ca înainte. Şi cine ştie, poate cineva te va băga vreodată în seamă. Dar nu te baza pe asta.
Te poţi baza însă pe faptul că într-o bună zi îţi vei citi cu plăcere şi nostalgie articolele.


Similar Posts:

13 Comments +

 1. Excelent Zuzule! Alex, l-ai gasit bine! scurta completare: Nimeni nu scrie numai pentru el, din moment ce publica, dar primul si cel mai critic ochi al unui om cu talent e ochiul propriu. Asta face diferenta intre bloggerii mici dar talentati si cei mici dar youtube-isti

 2. Genială treaba asta! era ceea ce îmi trecea prin cap de multă vreme, dar n-aveam nici timp, nici chef şi nici inspiraţie pentru a-l scrie. felicitările mele autorului şi ţie Alex pentru şansa pe care i-ai oferit-o.

 3. gandesti corect. marea majoritate a blogurilor vor disparea in timp de la sine… conceptul initial e jurnal facut public, care s-a transformat in timp in varza care e acum. Cei care nu vor sa faca bani din asta, dar au ceva de zis vor ramane:)

 4. Hmmm, vertical articolul, insa blogosfera nu e chiar asa rea.

  Unul care a spart tiparele a fost dono.ro. Scrie mult, personal, nimic fancy, nimic shiny, design-ul este boring (at best), etc.

  Parerea mea este ca nu e vina astora care scriu “comercial”, este vina noastra ca nu facem o selectie la ce citim.

  Eu personal, am cativa in reader pe care trebuia sa-i scot de mult, nu stiu de ce inca nu i-am scos.

 5. depinde unde vrei sa avansezi 🙂

  daca tii sa transmiti mesaje inutile pentru multi oameni… exista si metode mai putin sofisticate (pe tricou, pe rucsac, in lift, pe pereti) sau poti incerca sa cauti adunari cu oameni multi si sa te bagi in seama (adunari de astea exista pe la fiecare colt de bloc)

  daca tii sa transmiti mesaje importante … gaseste oamenii catre care vrei sa transmiti vezi ce citesc … si incearca sa te faci remarcata

  daca tii la talent sau doar la ganduri personale …. punerea lor pe hartie si (oricat de putinul) feedback pe care-l primesti … te va ajuta sa-ti rafinezi talentul … sila unmoment dat cu siguranta vei gasi o forma de a-l pune in valoare … poate chiar cu franturi din jurnalul de pe net.

 6. Perfect adevărat ceea ce spune Zuzu aici. Există însă o soluţie simplă care vine din moşi-strămoşi: utile et dulce miscere.

  Alternezi posturile stufoase şi alambicate din punct de vedere stilistic şi număr de idei cu posturi simpliste, cu unele cu un mic SEO accentuat 🙂 . As simple as that. În acest fel reuşeşti să prinzi doi iepuri: 1. ai norocul să fii recomandat de cineva care îţi apreciază blogul pentru conţinut 2. te ajută şi nenea Google să creşti în trafic, respectiv, tot mai mulţi oameni vor intra pe blog.

 7. “Cu cât scrii mai bine cu atâta eşti mai neînţeles.”
  Asta este o mare prostie. Cu cat scrii mai bine cu atat te faci mai bine inteles.

  Sincer, textul de mai sus mi se pare o adunatura de opinii ale unui om relativ frustrat de faptul ca nu are succes.

 8. prea multi bloggeri isi vand sufletul pt trafic… si prea multe bloguri de nimic…

  nu sunt mare expert in bloguri dar ma plimb de mult prin “blogosfera” si pot sa spun ca lucrurile merg cel putin

  prea putini care spun lucrurilor pe nume…

Leave a Reply