The Dip – groapa demotivarii

Nu am citit cartea lui Seth Godin cu acest nume, dar am gasit pe un blog un mic rezumat pe care il reproduc din memorie:

Atunci cand vrei sa inveti ceva nou, ai parte initial de un progres rapid. Dupa foarte putina vreme “deja te pricepi”. Dar apoi… devine din ce in ce mai greu sa faci progrese. Incepi sa simti ca te-ai plafonat, nu mai vezi rezultate vizibile, incepi sa te demotivezi, sa te plictisesti; iti scade entuziasmul, ba chiar si performantele. Incepi sa te gandesti daca nu cumva iti irosesti timpul facand chestia aia, atunci cand ai fi putut face altceva, ceva la care ai fi mai bun.

Majoritatea renunta aici. Eu unul asa tot fac, asa am tot facut.


Dau ca exemplu blogul Hack The Day – dateaza din vara anului trecut, cand inspirat de Bobby si de Ririan, ma hotarasem sa scriu un blog de productivitate si personal improvement in genul lui Lifehacker. Si am facut succes cu el, chiar am facut – articolele din prima luna au ajuns de doua ori pe pagina principala a lui Digg; in primele doua luni am fost linkat de doua ori de Lifehacker, cel mai mare blog de productivitate din lume.

Am fost primul blogger acceptat sa scrie “guest post” pe ZenHabits, un blog care pe vremea aia avea 10 mii de abonati iar acum are de 7 ori pe atat.
(Cum am reusit sa fac asta? E un secret ce va fi dezvaluit cu alta ocazie.)

Intr-o luna jumate de existenta blogul acela adunase 500 de abonati. Unul din top 100 bloguri de productivitate din lume, dupa cum a fost categorisit candva.

Apoi a venit vara. A venit vacanta. Elanul initial mi s-a estompat. M-am demotivat, am capatat alte interese. De atunci aproape l-am lasat in paragina, scriind din cand in cand un articol scurt si slab, de plutire. Am cazut in The Dip – groapa.

[Caut co-editor pentru HacktheDay, blogger cu inspiratie, cunoscator de limba engleza, interesat de productivitate, life hacking si life improvement, dornic(a) sa profite de popularitatea lui HacktheDay ca sa-si creasca brandul personal si experienta. Cineva capabil sa scoata HacktheDay din groapa de potential in care e blocat. Daca HacktheDay va deveni un blog de (zeci de) mii de dolari pe luna, eforturile tale vor fi rasplatite; daca nu, ai ocazia sa inveti si sa bloghezi pe un blog deja de succes, “furand” (de ce nu) si trafic catre blogul tau.]

Si groapa? Cum e cu groapa? Ce putem face? Habar n-am. Probabil ca trebuie sa te reinventezi, sa te remotivezi, sa gasesti resursele necesare. Dar asta numai dupa ce ai descoperit ce anume iti place cu adevarat.


Similar Posts:

2 Comments +

  1. Dragut rezumatul, Alex. Merita sa citesti si cartea, daca poti face rost de ea. Coincidenta, am citit-o si eu recent, si mi-a placut – am scris putin despre ea aici

  2. Pingback: motivatie

Leave a Reply