Top 5 intrebari pe care le primesc des

Cand ma intalnesc la o bere cu cineva care ma stie de pe blog, inevitabil apar in discutie aceleasi eterne intrebari. Daca a fost amuzant primele 10 ori, parca povestea vietii mele e prea comuna ca sa merite o asemenea atentie. Deci, ciuliti urechile si bagati la cap:
eu

Intrebare: Carevasazica ai studiat si lucrat in Franta? Ce ai facut acolo?
Raspuns:
Am plecat in Franta in 2003, initial cu un schimb Erasmus, apoi am urmat programul de Master al Ecole Polytechnique(cea mai tare din Franta si una din top 10, 50 sau 100 din lume – depinde dupa ce criterii). Apoi am ajuns in stagiu la Murex(producatori de software bursier pentru marile banci din lume), mi s-a propus un job la ei si am ramas la ei vreme de un an de zile pana cand m-am intors in Romania.

Intrebare: De ce te-ai intors?
Raspuns:
3 motive, pe care le-am mai pomenit pe blog:
a. mi-era dor de tara, familie si prieteni;
b. fata de care ma indragostisem intre timp era in Romania;
c. citisem o groaza de eseuri ale lui Paul Graham si voiam sa vad si eu cum o fi sa lucrezi pentru tine ca sa devii milionar. Ceea ce, evident, s-a dovedit ca nu e chiar ca in carti.

Intrebare: Cu ce te ocupi tu de fapt? Esti freelancer?
Raspuns:
Nu sunt freelancer, desi as putea fi (sunt PFA, pot face consultanta si servicii informatica..).
Lucrez de acasa pentru un startup american ca dezvoltator Ruby on Rails si arhitect software. Nu fac site-uri, nu are sens sa ma contactati pentru asta. Ma ocup cu programare server-side ceva mai avansata: arhitectura aplicatiei, framework si api, management, etc.

Intrebare: De ce nu te angajezi la o firma din Bucuresti?
Raspuns:
Nu am zis ca nu m-as angaja, dar pana acum:
1. nu mi s-a oferit un salariu comparabil cu ce am acum;
2. nu imi plac clauzele de exclusivitate practicate de anumite mari companii de la noi – ar trebui sa am voie, in timpul meu liber, sa lucrez pentru alte proiecte si clienti, desigur cata vreme nu fur sau concurez in vreun fel angajatorul meu;
3. trebuie sa imi placa ce fac si sa ma inteleg cu firma si colegii – sa fie flexibila si deschisa, nu inchistata in politici corporatiste

Intrebare: Sunt blogger, esti blogger, ne stim, am baut bere impreuna, facem un smen, o colaborare?
Raspuns:
Nu mai fac afaceri cu bloggeri, am luat prea multe tzepe. Promisiuni, parteneriate si joburi neonorate, proiecte muncite si neplatite, etc.
Ultimul mare blogger pe care l-am ajutat cand avea nevoie de bani, platindu-l in avans pentru niste proiecte, a facut doar o treime de treaba intarziind cateva luni, iar de cand i-am cerut inapoi restul de bani se da pierdut si nu raspunde la emailuri sau telefoane. Voi povesti poate curand despre domnia sa, ca prea e blogger si freelancer important si ar merita si altii sa afle ce tzepari au in blogroll.
In rezumat, sa nu confundam proiecte de business, prietenii si bloguri. Daca esti blogger nu te califici automat la functia de prieten, de partener sau macar de OM. E o lectie pe care mi-a parut rau sa o invat – prietenia se castiga, nu se citeste in blogreader.


Similar Posts:

10 Comments +

 1. Salut. Fara malitiozitate te intreb si eu: intentionat ai mancat atatea cuvinte in text? 🙂 Mi s-a parut tare greu de citit postul asta. Bine spus, ca daca esti in blogroll nu te califici automat in functia de prieten. Totusi eu mi-am facut si ceva prieteni prin intermediul blogului. Pana la urma depinde de oameni…

  Later…edit: rectific, te-am citit in google reader si acolo era problema cu cuvintele, cred. Sorry, chiar era ciudat! Numai bine.

  1. da, evident ca depinde de oameni, am si un numar insemnat de prieteni (cel putin eu ii consider prieteni) printre bloggeri; lista e chiar lunga, nu o voi insirui aici, sper ca se stiu ei

 2. sunt cert mult mai putini decat cei de php sau asp, si sigur mai multi decat de django sau alte nebunii. depinde cu ce compari.

  oricum, ideea e sa fii cat mai generalist ca skill-uri. un programator bun va face treaba decenta intr-o gama larga de limbaje, iar un profesionist bun va face treaba buna intr-o gama larga de pozitii, de la programator la manager. de-aia recomand eu studentilor sa nu se specializeze prea tare intr-un singur domeniu – sigur ca pe termen scurt vor avea de castigat mai multi bani, dar pe termen lung pierd deschiderea catre alte pozitii si domenii

 3. Primele trei intrebari sunt normale, te poti astepta ca si de acum incolo sa trebuiasca sa raspunzi la ele. Cat despre ultima, asta e viata si lumea, n-ai ce-i face.

 4. Esti un tip foarte inteligent. Ecole Polytechnique? Foarte frumos. In legatura cu ultima intrebare. Si bloggerii sunt oameni. Si nu toti oamenii sunt cinstiti.

 5. 1. orice bere imi permit
  2. cred ca.. “cum se citeste numele meu: ca in romana sau ca in franceza?” Raspuns: ca in romana

Leave a Reply