Cand inveti un nou limbaj de programare?

Dupa cum orice absolvent de Automatica si Calculatoare ti-o poate spune, unul din lucrurile pe care le inveti in facultate este “sa stii sa cauti”, “sa stii sa inveti”. Numaram in anul 5 cate limbaje de programare “invatasem” in ultimii 5 ani: C, C++, Java, Prolog, ASM, Php, Javascript, Scheme, OCAML, Lisp, Shell, si nici nu vreau sa pun la socoteala cateva din limbajele exotice de la cursurile de modelare si simulare sau protocoale de comunicatii.

Din toata aceasta diversitate de limbaje si tehnici de programare(procedurala, oop, functionala) cu care, de voie/de nevoie a terminat facultatea, tanarul programator incepe, devenit om de cariera, sa uite din ele, sa elimine voluntar alternativele, concentrat la jobul zilnic pe care il vrea indeplinit cat mai bine. Asta inseamna perfectionare, si e un lucru bun atata vreme cat nu iti limiteaza optiunile de cariere alternative.

Un tanar programator viseaza uneori la a lucra cu limbaje “mai cool” – mai concise, mai clare semantic, mai puternice. Un programator experimentat vrea doar sa scape cat mai usor, lucrand cu limbaje, frameworkuri sau tehnici cat mai cunoscute lui – pentru unii C, pentru altii Java J2EE sau J2ME.

Te intreb eu atunci, programatorule – la ce visai cand erai inca tanar? Visai tu la a face ERP-uri, CRM-uri, CMS-uri? La a coda Java si Php pentru toata viata? Daca da, esti un mare norocos – viata ti-a dat tot ce ai dorit. Daca nu… poate ar fi timpul sa-ti reamintesti ceea ce ai invatat in facultate: cum sa inveti ceva nou. Niciodata nu e prea tarziu sa te perfectionezi.


Similar Posts:

8 Comments +

 1. Am citit din RSS reader si a fost mai comod twitteru’

  Si cand zic de ce ar vrea, imi imaginez ca uneori trebuie(sa utilizeze PHP/Java. -vb strict de web development pt ca la alte chestii n-am idee ce e trendy si ce nu pt ca n-am tangente -).Dar au aparut o groaza de framework s.a.m.d. care fac treaba mai eficienta mai usoara and so on. Daca nu ma insel tu preferi RoR in fata altor chestii

 2. problema e ca de multe ori nu e dupa vrute; clientul e stapan, programatorul trebuie sa se supuna dorintelor acestuia sau ale sefului, nu?

  cat despre RoR, imi place mai ales datorita primului R – Ruby – care mi se pare un limbaj superb; restul e destul de interschimbabil, diferentele dintre Rails, Camping, Merb si alte frameworkuri Web pe Ruby sunt de filozofie si nu de eleganta…

  Oricum, cred ca la un anumit moment devine nociva si specializarea DOAR pe RoR; sunt convins ca un programator trebuie sa faca chestii din cat mai diverse domenii, ca sa-si pastreze mintea proaspata 😀

 3. Cat de greu se invata un limbaj de programare?
  Este mai greu de invatat decat o limba straina?
  Succes!

 4. daca stii deja un limbaj de programare, urmatorul se invata relativ usor. partea grea este de fapt sa stii Programare (cu P mare) si sa reusesti sa inveti noul limbaj fara a aduce cu tine decat algoritmii, nu si stiluri de programare invatate anterior. de pilda e dureros sa vezi cod Ruby scris ca in Java, sau C++ scris ca in Pascal, sau Scheme scris ca in C, etc..

  fiecare limbaj aduce stilul sau, iar marea bucurie a invatarii este in a-ti insusi “best practices”

 5. Un limbaj de programare se invata in 2 zile. Asta daca invatarea presupune doar acomodarea cu sintaxa.
  Maxim 5-7 zile daca limbajul este total diferit decat orice altceva ai folosit deja (vezi: C/Java/Python vs Erlang/Lisp).

  Si il inveti fie pentru ca tehnologia te obliga sau cand vrei sa faci lucruri si mai interesante. Personal, cunosc programatori care nu au trecut niciodata mai departe de editorul de texte Visual Studio. Si asta dupa destul de multi ani.
  Plafonarea asta cred ca e si foarte banoasa, cine nu ar vrea acum sa angajeze pe o suma porcos de mare un specialist ABAP sau SAP :p

 6. apropo de asta citeam pe ars tehnica un articol imens in vo 9 parti parca despre dilemele programatorului care scrie pt windows/pc vs mac. ti-l recomand ca si… raspuns la intrebarea din titlu. 🙂

 7. E bine sa inveti cate ceva nou in fiecare saptamana. Daca nu e un limbaj, macar e o tehnologie, un framework. Nu e greu deloc, mai ales ca nu o faci pentru prma data si nu se stie niciodata cand vei avea nevoie. Daca vrei sa ramai competitiv trebuie sa elimini chestii de genul: a, eu sunt programator de Java, nu pot sa ma compromit cu C#, PHP sau ActionScript. Un exemplu: nu atinsesem Python pana acum dar pentru ca am tinut neaparat sa ma joc cu Google App Engine, m-am apucat sa-l invat. Iar acum lucrez la un proiect care foloseste GAE/BigTable.

 8. Limbajele se invata relativ usor.
  Sincer sa fiu sint atit de multe chestii acu incit esti fortat sa te specializezi pe o tehnologie.
  de exemplu: c#.Limbajul e f simplu insa tre sa stii asp.net, tre sa stii ajax, remoting/web services/wcf, tre sa stii mvc si sint o grama de chestii noi care apar. Pe langa limbajul in sine, mai sint chestii de arhitectura si patterns/refactoring .Asadar, nu cred ca un programator poate fi la fel de performant in java si .net in acelasi timp. Eu am incercat s ama pastrez in forma in .net si j2ee insa am renuntat in favoarea primei. totul are un pret. calculeaza-i ROI-ul si vezi daca merita sa iti investesti timpul in a invata ceva doar pentru un hobby.

Leave a Reply