Comunitati

Povesteam chestii intamplate la parapanta, si despre oamenii interesanti cunoscuti acolo, cand mi-am dat seama(de fapt mi-am reamintit) un mare adevar :

legaturile in interiorul comunitatilor au o putere invers proportionala cu dimensiunea comunitatii

Neclar? Sa o luam incet.

O comunitate/colectivitate = grup de oameni cu interese, credinţe, obiceiuri, norme de viaţă comune. Comunitatea bloggerilor din Romania. Comunitatea romanilor din Franta. Comunitatea evreilor din Germania anilor ’40. Comunitatea blondelor amatoare de bere. Cu cat aceasta comunitate este mai mica(regional sau global), cu atat interactiunile dintre membrii sai sunt mai intense. N-ai decat sa te uiti pe Meetup si sa descoperi ca acele subiecte cu caracter general (ex. “cars”) sunt mult mai putin reprezentate decat cele mai specifice (ex. “subaru“). Oamenii sunt, prin creatie sau evolutie, tentati sa se autodefineasca de o maniera cat mai precisa cu putinta: mai intai sunt Eu, apoi Alex, apoi blogger, apoi tanar, apoi.. . Iar maniera asta “cat mai precisa cu putinta” se schimba odata cu circumstantele: daca locuiesti in Bucuresti, Romania, atunci apartententa la comunitatea bucurestenilor devine relevanta doar cand nu mai este standardul. Ori, intensitatea relatiei cu alti membri ai aceleiasi comunitati este, in mod natural, proportionala cu cea a sentimentului de apartenenta.

Din cele de mai sus, reiese ca:
Cu cat comunitatea este mai mare, cu atat mai putin definit de ea ma simt, deci cu atat mai putin implicat in activitatile si relatiile cu alti membri ai comunitatii. Pe de alta parte, este suficient sa restrangi putin comunitatea, ca din nou sa te simti atasat de ea.

De exemplu, comunitatea bloggerilor din Romania: a fost la un moment dat interesanta tocmai datorita dimensiunilor – era destul de mica incat o bere sau o petrecere cu blogerii din Bucuresti sa te incante – (re)cunosteai oameni, (re)vedeai fetzele celor pe care ii citesti, etc. Odata cu cresterea comunitatii, incepi sa te simti stingher si preferi sa te redefinesti: bloggeri vechi, bloggeri noi, bloggeri sub 18 ani sau peste 30, A-listeri, Adsenseri, blogorei, etc. Sau: programatori web, ruby on rails-eri, mass-mediatici, antreprenori. Sau: fotografi, cititori de carti, sportivi extremi :D.

Sau: parapantisti.

Sau: romani in diaspora – romani in Paris, romani in State, romani in Spania. Cu totii, din ce in ce mai multi. Cu totii, din ce in ce mai straini. Cu totii cautand moduri de a ne nisha un pic mai mult, de a ne autodefini putin mai restrans, suficient de restrans incat sa-i putem numara pe degete pe cei din aceleasi comunitati, suficient de putini incat sa ne stim pe nume.

Noapte buna, membri ai comunitatii cititorilor acestui blog!


Similar Posts:

1 Comment +

  1. da, asa e. mai mult decat ata, am observat ca cu cat o comunitate, la un moment dat mica, devine mai mare, cu atat incep schismele in cadrul ei.

    Unii membri vechi ii privesc cu neincredere pe membrii mai noi, de exemplu, si nu ii considera din aceeasi clasa cu ei, li se pare ca acea comunitate nu mai e cum era pe vremuri, etc.

Leave a Reply