Antisnobism, snobism, extremism, ism…

The show is saying that there is a middle ground, that most of us actually live in this middle ground, and that all you extremists are the ones who have the microphones because you’re the most interesting to listen to, but actually this group isn’t evil, that group isn’t evil, and there’s something to be worked out here.(Trey Parker, SouthPark)

Ce estemai rau? Sa fii manelist cu ghiul si boxe pe masina, sau hiphopper de ghetou cu ghiul si boxe pe masina, sau poate punker band alcool etilic, dormind pe plaja si batandu-i pe manelisti? Sau, cum ne certam cand eram pusti de a 5-a: ce esti, ba? roker, raper sau depeser? Daca nimereai raspunsul corect, poate scapai necaftit de gasca adversa. Dar, de cele mai multe ori, totul se reducea la “ba, iepurasule, iar n’ai basca?

Vedeam, prin metrou, pusti teribilisti de liceu, tipand, facand mistouri si scuipand pe jos, ascultand muzica la maxim spre enervarea oamenilor de rand. Ce muzica ascultau? Nu… nu Guta sau Vali, ci Nightwish si alte formatii rock necunoscute mie.

Orice moda isi gasese anti-moda sa, care risca sa devina si ea mainstream si sa-si gaseasca anti-moda sa.  E natural. A-i ura pe snobi este la fel de snob ca si a fi snob(suna bine, nu? 🙂 ) . Sau, cum se intampla intr-un episod din Southpark: punkistii/goths erau intrebati de Butters de ce se imbraca la fel si asculta muzica aia. Raspunsul lor era de genul suntem non-conformisti, fuck conformism, imbraca-te ca noi si asculta muzica noastra daca vrei sa protestezi impotriva conformismului.

Prostia are multe fetze, veti spune. Eu spun ca intoleranta are alte fetze. Extremismul este rau, mai rau decat conformismul caruia zice ca i se opune.  Nu mai judecati oameni dupa mode, accesorii, stiluri muzicale sau gusturi estetice. Nu haina face pe om, nu muzica, nu cultura, nu prietenii, nu parul (odihneasca-se in pace cel ce a zis-o) si nu gusturile sexuale sau felul de a le afisa.


Similar Posts:

3 Comments +

  1. Foarte adevarat ce spui tu aici. Dar de cele mai multe ori, e mai simplu sa ii urasti pe cei care prefera altceva decat tine in loc sa ii accepti. Principiul ala roman, de gustibus et coloribus…, ei da, ar trebui sa ne intoarcem la el mai des 🙂

  2. Din pacate, poate, as vrea sa te contrazic pe tema ‘haina face pe om’. In zilele noastre, cam la imagine se reduce totul. Societatea de consum, capitalismul, a injectat o falsa idee de comunitate bazata pe imagine. Arati intr-un fel, apartii unei clase, arati altfel, apartii altei clase. Chiar daca asta inseamna subiectivism pur, cui ii pasa?! Toata lumea judeca pe toata lumea. Iar privitor la stiluri muzicale sau gusturi estetice totul se rezuma la persoana si la psihologia ei. Nightwish apartine, zic eu, unei clase muzicale superioare fata de marea majoritate a band-urilor de astazi, dar cei care ii asculta nu inseamna neaparat ca ‘ii asculta’. Prostia are o singura fata, care predomina oriunde te-ai uita in jur si o recunosti imediat, ori asta este rezultatul extremismului, intolerantei si cel mai grav, al inconstientei.

  3. Cel mai simplu e sa nu iti pese de astfel de situatii, eu unu ascult mai mult black sau death metal, dar nu ma intereseaza restu adica nu ii bag in seama mai mult decat sa ma distrez pe seama lor.

Leave a Reply