Live Blogging de la Eliberatica

Cata vreme ma vor tine bateria si elanul, voi incerca sa bloghez live de la cea mai tare conferinta Open Source din Romania si anume ELiberatica care se anunta cea mai tare din parcare si despre care am tooot vorbit. Fiind live blogging, articolul se va tot actualiza din (estimez eu) sfert in sfert de ora la inceput si apoi putin mai rar… ; asa ca reveniti si voi mai des pe blog si dati refresh. Simplu.

www.flickr.com


Introducere:

1. Din motive legate de jumatatea mea, nu voi reusi maine sa particip integral; inca nu s-a decis daca voi reusi sa vin fie si partial. Asa ca incerc sa scot untul din mine de azi – give the best while I can…

2. Am venit la casa parinteasca la Busteni de aseara, unde am stat pana la 11 jumate treaz instaland si reinstaland Windows pe calculatorul parintilor. Trista soarta a calculatoristilor – trebuie, vrand-nevrand, sa repare toate sistemele PC ale rudelor…; am dormit prost, avand cosmaruri despre politisti ce-mi iau carnetul(o sa si aflati de ce). M-am trezit apoi la 6 jumate si am sofat pana la Brasov; cititorii inraiti poate stiu ca sunt un sofer bianual, in cei 8 ani de permis de conducere am sofat pe la 2000 de kilometri; cam 250 pe an, din an in pasti. Dar am reusit sa ajung cu bine.

3. Parcarea in Brasov costa: 1 leu ora; am reusit dupa o perindare prin oras sa imi iau abonament de o zi – aviz amatorilor, costa doar 4 lei.

Cuprins:

Suntem in sala de conferinte de la etajul 1 a hotelului Aro; printre cei ce se perindau prin zona, am vorbit cu Lucian Savluc – initiatorul si sufletul eLiberatica, Andrei Maxim, Petre Stefan. Am identificat din ochi pe cativa dintre speakers – Brian Behlendorf de la Apache, Zak Greant de la Mozilla si eZSystems, si or sa mai fie…

Lucian vorbeste acum – zice chestii misto despre viitorul ROSI – nu vrem sa fim decat un catalizator pentru a interconecta, a populariza informatii despre initiativele Open Source din Romania intr-un portal international; conteaza sa stim unii de altii, si sa facem sa stie si altii despre noi – informatii in limbi internationale despre evenimente, initiative, proiecte. Trebuie sa fim uniti!

Geniala prezentare a lui Zak – despre Free Software, Open Source si Evolutia Comunicarii – Internetul este revolutia urmator – permite broadcastul skillurilor umane reprezentate de limbajele pentru calculator. Calculatorul ne schimba in prezent aproape la fel de mult cum limbajul uman a facut-o in ultimile zeci de mii de ani.

Acum vorbeste Brian Behlendorf – despre Apache, Mozilla, CollabNet si Subversion. Povesteste despre inceputurile proiectului Apache – s-a nascut dintr-o problema: serverul web NCSA nu mai era mentinut de dezvoltatori. Numele – Apache – ultimul trib indian care a rezistat americanilor, dar si “a patch” – facut din patchurile pentru NCSA; IBM helped with building the ASF – Apache Software Foundation.

S-a dus si pauza de cafea, care a fost excelenta: am vorbit cu cativa simpatici membri ROSI, dar si cu… surpriza.. Razvan Rughinis – mi-a povestit despre planurile sale de a introduce un curs de Web Development la Automatica si Calculatoare, acoperind PHP & MYSQL, Ruby on Rails si poate inca cateva. Unul dintre motivele ascunse? Sa ridice stacheta proiectelor de diploma. Cu ocazia asta aud si ca au inceput sa apara startapuri .ro infiintate de studenti pe baza proiectelor de diploma de la Automatica; chestie foarte misto, dar cu unele probleme de proprietate intelecutala – se pare ca, complet neanuntat, Facultatea are drepturile asupra acestora…

In prezent vorbeste Georg Greve – initiator si presedinte al Free Software Foundation Europe. Importanta Open Standards – limba de comunicare intre calculatoare; closed standards are like patents on language “imagine someone suing you for speaking English or teaching someone else to speak it“. Microsoft first supported Open Standards agains Novell’s proprietary one, then later switched to proprietary and became a monopoly in the client-server market. Proprietary models encourage monopolies. Summary: Interoperability is essential to Free Competition and depends on Open Standards; Open Standards need active work & maintenance, an require vigilance against abuse. Free Software != Open Standards but it solves many of the difficult issues of Open Standards. We need to pressure the governments to support Open Standards instead of proprietary ones; PS: MS-OOXML is NOT open.

Acum vorbeste Kurt von Finck – despre OS, Ubuntu, Canonical & Gnome. Ubuntu principles, strict development cycle, release timetable, how it works, what it does. Ubuntu este bazat pe Debian si membru activ in comunitate; same goes pentru Gnome/KDE, Linux Kernel, Toolchain, x.org, etc.. Sfatul sau – get involved!

Rasmus Lerdorf nu a putut veni – Yahoo l-a trimis in China chiar zilele astea. In schimb membrii ROSI si nu numai i-au trimis intrebari carora Rasmus le-a raspuns intr-o video prezentare. Pretty neat. Asteptam sa se rezolve problemele de logistica.

Gata, am fost la masa – delicioasa, si acum ne-am intors in sala, tocmai bine pentru videointerviul lui Rasmus, inregistrat pe un MacBook Pro cu iSight-ul built-in.

Rasmus zice ca atunci cand faci ceva Open Source trebuie sa “let go the control”; de-aia Microsoft nu va fi in stare sa faca ceva Open Source : nu ar putea sa renunte la control. Rails nu e o competitie pentru PHP – e loc destul pentru amandoua, fac chestii diferite in moduri diferite. Ce home page? – my.yahoo.com; ce bloguri citeste? ars tehnica si engadget/gizmodo; ce laptop/os? MacBookPro, si programare Linux sub Vmware Fusion.

Revenind la Zak despre cum sa faci un business pe baza Open Source – cum, daca, etc… – un panel cu Brian, Jim si Monty; prima intrebare – diferenta intre conceptia lui Zak si cea a lui Eric Raymond. Zak – O S is like soccer – a team effort, but with some important leaders (main developers/bug finders) changing with time and switching. Etc… – nu am putut nota pe parcurs, a fost o discutie cu intrebari/raspunsuri diverse…

Apoi, cateva prezentari mai putin interesante, carora le-am rezistat doar partial, preferand networkingul in holul Aro Palace.

A urmat apoi Bogdan Manolea – discutii interesante despre open source in legislatia romaneasca – legi internet; creative commons, alte licente, orda, regret ca nu am fost prezent de la inceput.

O alta discutie apoi pe teme de Open Source – cum sa iti faci o cariera pe baza OS – de ce te-ai implica, la ce iti foloseste, care sunt primii pasi. Neat.

Din punctul meu de vedere conferinta s-a terminat la 7, cand speriat de ora, distanta fata de Busteniul natal si faptul ca, in ciuda a 4 cafele si 0.5 litri de cola, ochii mi se cam inchideau; asa ca am plecat in mijlocul unui foarte cool panel moderat de Zak avand ca participanti invitatii cei straini dar si pe Bogdan – mai cunoscator in probleme de jurisdictie internet. Tema – Licente si Proprietate Intelectuala in epoca Internet si OS. Dupa inca o ora de sofat am ajuns la Busteni, taman la timp – eram deja prea obosit.

Ziua 2? Din pacate nu am mai putut participa; mi-as fi dorit-o, prezentarile pareau foarte ispititoare; din pacate motive legate de pereche, de serviciu si alte cateva m-au fortat sa fug duminica dimineata spre Bucuresti, de unde scriu acest epilog.
[tags]eliberatica, ROSI, Brasov, Open Source, conferinta[/tags]


Similar Posts:

Leave a Reply +

Leave a Reply