Din nou despre referendum

Cica Curtea Constitutionala a decis “in sedinta de joi, ca un presedinte suspendat poate fi demis cu jumatate plus unul din voturile participantilor la referendum”. Nu mi se pare chiar atat de grav precum zic ziarele. Pana la urma este firesc ca, in situatia in care un procent insemnat de cetateni cu drept de vot nu sunt interesati de politica, puterea de decizie sa se mute pe umerii celor interesati(care voteaza).

Mai putin ok este faptul ca precedenta decizie abuziva a parlamentului permite acum un scenariu dement:

A: referendum
B: if nr. alegatori < 50% din electorat, then parlamentul decide:
 au fost > 50% din votanti impotriva lui Basescu?
  Parlamentul decide : "trebuie sa luam in considerare dorinta electoratului" -
    victorie, PSD a castigat, Basescu e inlaturat.
  Nu au fost destui opozanti lui Basescu? (peste 50% au fost Pro)?
		 Parlamentul decide: referendum invalid, se repeta; sari la pasul A
C: nr. alegatori > 50% din electorat? Imposibil, eroare de compilare.

Oricine se uita pe pseudocodul de mai sus vede ca:
1. ciclul se repeta indefinit si aparent legal pana la victoria parlamentului, mai putin in cazul C.
2. este imposibil practic sa se ajunga in cazul C – pentru ca sunt prea multi romani care nu au dreptul/posibilitatea sa mearga la vot (EVZ), ceea ce reduce sensibil numarul participantilor la vot si mai ales a sustinatorilor lui Basescu.

PS. Dan Anghel are o opinie diferita de a mea – nu zic ca e si corecta, aici

PSS. stiti, in toata povestea asta cu alegerile de fapt ma enerveaza ceva complet aiurea: daca chestia asta in care traim este tzara lui Patriciu si Voiculescu, de ce sa mai platim salarii lui Base, Tariceanu si altii? Nu ar fi mai corect sa punem in pereti direct pozele acestor noi conducatori iubiti?
[tags]referendum, Basescu, PSD, 322 tradatori[/tags]


Similar Posts:

10 Comments +

 1. exact la asta ma gandeam si eu inainte sa citesc postul tau. Exact asa este, dobitocii aia de parlamentari fac ce vrea muschii lor. Adica votul electoratului e bun doar daca e in directia dorita, daca nu, se invalideaza referendumul si se repeta again, cand o sa vrea muschii lor. Chiar e strigator la cer.

 2. Am senzatia ca nici macar in Ro nu e posibil daca de 2 ori iese ca peste 50% au fost Pro-Basescu sa se continue loop-ul la infinit.

  Trebuie sa introduci in counter in cod.

  Nu au fost destui opozanti lui Basescu? (peste 50% au fost Pro)?
  nCnt++
  Parlamentul decide: referendum invalid, se repeta; sari la pasul A

  if (nCnt >= 2 )
  {raise exception rollback_demitere_Basescu
  }

  Sau cam asa ceva .

 3. Cum spuneam, eu merg pe C.

  Cazul B e putin probabil pentru ca 1) conform ultimei decizii a curtii Constitutionale rezultatul referendumului se decide cu majoritate celor prezenti si 2) Parlamentul nu decide singur daca se repeta referendumul ci mai intai Curtea Constitutionala trebuie sa il invalideze, iar conform punctului (1) participarea nereprezentativa nu mai reprezinta un motiv de invalidare.

 4. Mie mi-a placut sfarsitul , ala cu afisatul direct ale pozelor cu patriciu & co….
  Dupa sofisticata analiza cu punctele 1 , 2 , etc. ajungi sa te intrebi de ce sa-i platesti salariul lui Base ? Tu poti direct sa-i platesti salariul lui Vaca , vad ca nu te deranjaza , sau , si mai mishto , ca tot are bani , plateste-i lu Vantu sau lu’ patriciu , hm ? ce zici, merge?
  Daca am gresit cu presupunerile , fii mai atent cu propria – ti logica…

 5. @Tehnoludiq: logica mea e inca intreaga; din pacate am probleme in a intelege firul gandirii tale; au oare or fi fost ironia si sictirul meu la adresa politicii romanesti prea subtile, ca le-ai luat de bune?

 6. Am totusi o intrebare, trebuie sa voteze mai mult de 50% din romani. Dar care romani se considera? Cei care sunt in tara, sau romanii de peste tot din lume? Cum se poate determina cati romani exista (in tara + in strainatate)?

 7. Se foloseste lista celor cu nationalitate romana de > 18 ani – practic cei care au carte de identitate, indiferent de tara de resedinta. (se includ astfel cele multe sute de mii de basarabeni cu cetatenie romana, carora li se pune la dispozitie UN SINGUR punct de votare).

Leave a Reply