Ganduri despre Twitter, simplitate si importanta sloganului

Baietii de la 37signals sunt cunoscuti ca inventatorii lui Ruby on Rails (frameworkul) si principalii promotori. Sunt de asemenea cunoscuti pentru aplicatiile lor web-based si pentru blogul in care discuta despre filozofia lor in materie de design, uzabilitate si conceptie, care promoveaza simplitatea ca trasatura fundamentala a unei aplicatii de succes: cum ar veni, sa faci un lucru dar bine, nu o mie si prost….

Pare firesc, dar nu e mereu intuitiv. Ai o idee de sit, startup sau software? Sau poate o idee de afaceri traditionala(restaurant, servicii)? Daca nu reusesti sa ii gasesti un slogan care sa-i surprinda esenta, atunci esti in mare belea. A gasi un slogan bun(tag-line, mantra) echivaleaza cu a descoperi esenta in jurul careia sa te dezvolti.

Chiar azi am avut o asemenea epifanie, de data asta despre Twitter:

Povesteam mai demult ca, afland de Twitter, am fost putin ofticat: ma gandisem si eu la asa ceva, si nu de putine ori: un sistem online pentru publicat mesaje scurte gen “statusurile din Messenger”, pe care sa le partajezi cu grupuri de prieteni. Ar fi devenit un mini-blog, un sistem de semi-instant messenging, etc. Mda, parca asta face si Twitter, de unde si frustrarea mea.
Desigur, eu mai visam si la o arhitectura descentralizata cu mini-bloguri publicabile pe saiturile personale si cu grupuri de prieteni carora sa le poti comunica lucruri diferite(celor de la munca le zici ca muncesti, prietenilor de acasa le marturisesti ca freci menta, etc…).

Dar.

Remarcati cum m-am chinuit sa descriu ideea? Evident ca toti cei carora le-am povestit-o (acum vreo 2 ani) se uitau crucis la mine si ziceau “mda, pare interesant, dar cine ar folosi asa ceva?”. Pana si 1-line motto-ul pe care il concepusem, de “non-intrusive mass-messenging”, era defect – numai simplu nu era.

De ce are Twitter succes?
1. Pentru ca exista – cineva nu s-a oprit doar la visare..
2.(si cel mai important) Pentru ca a fost conceput de la inceput in jurul unui motto simplu: “What are you doing?”.

Un motto simplu, in jurul caruia aplicatia s-a nascut natural. Nu mai discutam de arhitecturi descentralizate, de aplicatii desktop, etc. Discutam de un site unde oamenii sa poata spune repede si simplu ce mai fac.
Restul sunt detalii care se adauga ulterior: prieteni, API, clienti desktop, scripturi flash sau javascript based, etc…

Urmatoarea-mi idee de aplicatie va trebui NEAPARAT sa aiba un slogan. Altfel nu merita sa existe.
[tags]Twitter, simplitate, 37signals, slogan[/tags]


Similar Posts:

9 Comments +

 1. E interesant pentru ca si eu am avut idea cu status messages in yahoo (sau parca am citit-o la tine pe blog?)
  Chiar, cred ca ar putea fi funky un plugin pt. yahoo care sa ia ultimul mesaj de la twitter si sa-l publice in status.

 2. Pe mac nu am problema asta, e inclus in twitterific.

  Pe windows e simplu de facut, poate ma joc putin zilele astea (facusem un soft similar care punea in status cantecul din winamp sau titlul ferestrei curente de iexplorer) – daca vrea careva, pot sa ma uit dupa surse… – ai doar nevoie sa citesti si sa scrii in ceva registru, si apoi sa invoci prin winapi o functie de refresh pentru aplicatia messenger..

 3. @Dragos Ionita: Na! ca am facut-o si pe asta; ca asa sunt eu, cand mi se pune pata:
  http://alexbrie.net/dev/ruby/1511/twitterym-tiny-ruby-yahoo-messenger-status-twitter-updater/

  @nimeni: Nu sunt feeds partiale; dar cand tai articolul in partea de prima pagina si restul continutului, asa va aparea si in feed.
  Nu recomand utilizarea unui feed pentru ambele bloguri; e mai safe sa folosesti feedburner, in caz ca mai schimb adrese, instalari, servere, etc. Plus ca feedburner ofera chestii misto, precum statistici, etc…; ce sa mai zic: sunt doua bloguri separate, foloseste si tu doua feeduri separate, ca nu e moarte de om 🙂

 4. Cica Knuth a zis asta: “The most important thing in the programming language is the name. A language will not succeed without a good name. I have recently invented a very good name and now I am looking for a suitable language.”

 5. “care promoveaza simplitatea ca trasatura fundamentala a unei aplicatii de succes: cum ar veni, sa faci un lucru dar bine, nu o mie si prost….”

  nuanta: nu se refera la numarul de aplicatii ci la complexitatea lor.

 6. scuze, credeam ca am fost clar: nu la numarul aplicatiilor, ci la functionalitatea lor (decat sa ai o aplicatie care face si.. si… si … si…, mai bine ai una care face un lucru dar bine)

Leave a Reply