De inviere

Nu m-am dus la Inviere, post am tinut mai mult ca test de vointa, de joi pana mai apoi; nu m-am spovedit(nici nu cred ca as fi avut voie); pot concluziona asadar ca, spre deosebire de voi, cei norocosi, pacatele mele sunt inca in stiva, unde se aduna si se aduna; poate odata si odata voi face fflush (le voi goli, mai pe romaneste), dar nu cred ca anul asta am reusit…

La inviere am fost de vreo 4 ori in viata. Nu imi plac bisericile, mai ales cand e norod: prea multa caldura, miros, fum, transpiratie, zgomot, barfe, calcat in picioare, barfit, comentat, etc, etc.

Cineva spunea ca nu te poti numi crestin daca nu esti practicant. Asadar poate ca nu sunt crestin; dialogul meu cu Divinitatea e unul personal, customizat, nu am nevoie de o voce nazala si cruci bine plasate pentru a spera ca cineva, acolo sus, ma iubeste. Sunt Varsator si-mi e in sange.

Cu toate astea, cand eram plecat pe alte meleaguri duceam lipsa bisericutzelor de acasa. Uneori, catedralele inalte inundate de turisti sunt prea surde si terestre. Iar calmul de zazen pe care il gaseam aprinzand o lumanare inainte de examen, in bisericuta cea mica din curtea Politehnicii nu l-am putut gasi nicaieri altundeva. Poate ca indienii aveau dreptate in povestile despre spiritul care iti ramane acasa, sau poate suntem legati de pamant mai mult decat altii.

Ce sa va mai zic? Nu imi mai stau in obicei efuziunile lirice, dar e primavara, Hristos a inviat, de Pasti nu am facut gratare dar am programat in zi de sarbatoare. Oi fi pacatuit? Probabil. Cu putin noroc poate voi fi iertat primavara urmatoare.
[tags]Paste, Hristos a inviat, ganduri, biserica[/tags]


Similar Posts:

3 Comments +

  1. Eu am fost la slujba de inviere chiar in Busteni, la noua biserica. N-am rezistat prea mult – aproximativ o ora.
    Oricum, nu ai pierdut mai nimic. Doar ceva: norod mult, preoti foarte plictisiti care cantau ca sa treaca timpul, sonorizare execrabila (ca intotdeauna), aceleasi mizerii si cersetori.

  2. Depinde de biserica. Io am stat pana la 5. Era liniste. Nu prea multa lume, cei care deranjeaza s-au dus probabil la culcare sau la mancare pe la 12.30. M-am simtit ca si cum as fi fost in afara timpului, in spatiu, plutind. In noaptea de Paste de citeste inceputul din Evanghelia lui Ioan. Sa auzi pe la 3 dimineata “La inceput a fost Cuvantul…” este chiar inaltator. Merita sa faci “efortul” de a sta macar o data in viata la toata slujba de Paste, cred ca nu ai mai rata-o niciodata.

  3. Eu merg la slujba invierii de cativa ani.Iau lumina de la preot din fata altarului si apoi stau la toata slujba.E superb,simti ca toata dragostea din lume adunata la un loc nu se compara cu cea pe care a aratat-o Hristos atunci cand s-a jertfit pe cruce si apoi a inviat pt toti,inclusiv pt tine,pt a ne ridica din moarte,pacat,banalitate,intuneric.Dar asa suntem noi oamenii-preferam banalul,comunul,in locul sublimului

Leave a Reply