Copiii zilei de azi

Andressa filozofeaza despre noua generatie, adaptata lumii moderne

Ei isi formeaza sistemul imunitar fumand in spatele liceului si band alcool, stand treji nopti intregi si alergand dupa autobuz. Nu se joaca in fan vara si nu merg cu vacile la pascut. Dar asta nu ii face idioti. Ii face europeni ai secolului 21.

Nu, nu ii face idioti, ii face intr-adevar europeni ai secolului 21, dar nu inseamna ca e bine.
Vorbeam alaltaieri cu Cristian, prieten si coleg de munca, despre copiii din ziua de azi, etc. Despre parintii care desi au crescut alergand in picioarele goale prin tzarana de la bunici, nu si-ar mai lasa copiii prin parc nesupravegheati. Despre copilariile in care ne purtam singuri de grija pana veneau parintii de la munca, aveam cheia legata de gat si ne incalzeam singuri mancarea. In lumea de acum parintii angajeaza baby-sittere sau isi trimit copiii la cat mai multe meditatii, numai sa le poata umple timpul mai mult si sa nu ii lase in spatele blocului cu golanii. Si au dreptate si ei.
Mi-e frica la gandul ca intr-o zi voi avea copii si probabil ii voi creste la oras. Ca nu or sa aibe bunici la tzara, unde sa se joace cat e vara de lunga, si ca pana si “la tzara” s-a schimbat, nu mai vezi mai pe nimeni alergand in picioarele goale in praf pe ulitza, furand cirese de la vecini sau manand cu nuiaua vaca spre casa. Ca nu or sa aibe sistemul imunitar calit de zgarieturile pisicilor, muscaturile cainilor, cazaturile din copaci sau culesul porumbului. Ca o sa trebuiasca sa-i indop cu vitamine, doar pentru a-i mentine cat de cat normali. Ca or sa se dezvolte inalti dar firavi, or sa poarte ochelari din liceu si or sa faca apendicita in gimnaziu.

Sa revenim la eseul Andressei: Cu atata patima urasc progresul asta, copiii urbani care nu stiu ce-i aia Viata la Tara decat din lecturi obligatorii din a 9-a, si care cred ca merele se cumpara si nu se sterpelesc… 😀
Cu atata patima urasc progresul asta, dar asa de greu imi e sa ma ridic din fatza calculatorului… 😛


Similar Posts:

6 Comments +

  1. Nu inseamna ca e de bine sau de rau. Noi nu puteam sa ii judecam din prisma valorilor noastre fara sa fim dezamagiti. Eu cred cred ca e rezonabil sa spunem ca e un mod de viata diferit. Si sa lasam timpul sa decida ce e bine si ce e rau.
    ps: Computerul este intr-adevar o binecuvantare! 🙂

  2. Trebuie sa recunoastem evidentza, anume ca lumea aia in care copiii alergau la bunici cu picioarele goale prin colb e revoluta, a murit, si ei nu o vor cunoaste niciodata. Copiii de azi sunt urbani, da rasta nu inseamana ca sunt mai bolnaviciosi decat pe vremuri (dovada sta speranta de viata la nastere).
    Adevarul e ca ducandu-ma anul trecut i satul bunicilor, m-am intrebat cum naiba am putut sa imi petrec aproape doi ani (cumulati) in conditiile de acolo (sau mai degraba in lipsa lor 🙂 ), fara sa mi se para atat de odioase.

  3. Partea nostima e ca subiectul nu-i deloc nou. Doar forma difera. Intr-adevar, schimbari ireversibile au avut loc tot timpul. Batranii de la mine de la tara spuneau: Când eram noi copii, nu trebuia sa ne spalam pe dinti dupa masa, ci mergeam in livada si ne-nfruptam cu o poama. Aceea curata tot. Dar acum, în civilizatie, copiii se spala pe dinti si tot au dintii mai nesanatosi ca noi.

    Timpurile se schimba, iar rolul nostru e sa le intelegem.

  4. Nu, lumea aia in care alergam desculti prin praful ulitei n-a murit si nu va muri nicio data! Ea va renaste in curand, cand lumea asta infecta in care se alearga in adidasi supa bani, masini, internet, moda, manele, snobism si alte porcarii ale asa zisei civilizatii va muri

Leave a Reply