Stuf Stock 03

Demult, demult de tot, Vama Veche era un coltisor retras, paradis al visatorilor; unul in care o mana de oameni se strangeau cu corturile pe plaja, faceau nudism dupa plac (ca tot nu era nimeni prin zona), cantau din chitari in fata focurilor de tabara de pe plaja, si se iubeau in corturi pe nisipul ud

O axioma sau teorema enervanta spunea, pe undeva, ca timpul merge inainte. Odata cu el vine progresul, si odata cu acesta schimbarea. Si cum de obicei lucrurile merg din rau in mai rau, nu-i de mirare ca farmecul Vamei Vechi a devenit istorie. Povestea a mers mai departe, din gura-n gura, de la un vamaiot la altul si la altul. Si uite ca in nici 15 ani (dar eu nu stiu asta decat din auzite, am ajuns prima data in Vama acum 4 ani) paradisul pierdut a devenit o statiune pe litoral. O statiune cu ceva mai multi tineri, cu o muzica ceva mai diversa, dar totusi doar o statiune.

Stuf Stockul vrea, insistent, sa schimbe asta. Dar cica nu se poate. Timpul nu poate fi dat inapoi. Asa ca Stuf Stockul intelege si se multumeste sa stranga an de an tineri doritori de libertate, tineri care iubesc sa doarma pe plaja si sa faca cheta, tineri care se imbraca ciudat si asculta muzica perimata. Dar si aici Stuf Stockul o cam da in bara…

An de an, gloata care se strange in Vama devine din ce in ce mai pestrita. O stiu, am fost la festival in prima editie si in a treia, cea de acum, si diferenta e tipatoare. S-a stricat Vama.
E plin de liceeni teribilisti, cu cercei si pleata si musai un tricou cu cap de mort. Fericiti ca au peste tot bere ieftina, si fericiti ca muzica e destul de galagioasa. Fericiti ca nisipul de pe plaja va acoperi mizeria si voma. S-a stricat vama. In loc de hipioti pacifisti, e plin acum de punkeri beti. In loc de flower power, e plin de sticle sparte. Si de turisti, desigur, prea comozi sa iubeasca cortul pe nisip, dar totusi cu destule veleitati de folkisti sau rockeri cat sa nu rateze un festival. O sa-mi ziceti de mesaj. Ca si rockerii au dreptul la libertate. Ca si turistii vor intelege frumusetea unei plaje pline de corturi si a unui loc “altfel”. Voi replica ca da, cu totii au dreptul la libertate, doar ca au alta viziune despre ea; unii o vad in sticle sparte, in betii de pomina si in a sari si urla pe tunete de tobe. Altii o vad in confortul unui dush cald si al unui televizor color, eventual al unui sezlong pe plaja. Dar nu e chiar ceea ce visam noi despre Vama, nu-i asa? Pentru simandicosi exista Neptun si Mamaia. Pentru liceeni teribilisti exista discotecile si rocotecile din Costinesti. Pentru prescolari exista taberele din Navodari si Eforie. Pentru noi, visatorii, ce exista?

S-a stricat Vama. La anul, hai in Portita !

« home